Бизнесът иска национален дебат за ДДС на храните

Ние слагаме 20% отгоре към цената, в Полша ставката е 3%, по-ниска е и в Румъния

Бизнесът иска национален дебат за ДДС на храните | StandartNews.com

Да се направи национален дебат за ДДС на храните у нас, настоява бизнесът. Савина Влахова, председател на Съюза на българските мелничари, отново постави наболялата тема за липсата на диференцирана ставка на ДДС, по време на дискусията на "Стандарт" Да! на българската храна. 

"Българските производители не са конкурентни, защото на всички храни слагаме още 20% към цената. Докато в повечето държави в ЕС, включително и в съседна Румъния, ДДС е по-нисък. Заради това българският стопанин не е конкурентен и на пазара на труда. "Как да задържим хората на работа, когато у нас надницата е 30 лева, а гърците плащат 30 евро", попита Влахова. Тя допълни още, че настоява по темата да има национален дебат.

България остана една от малкото страни в ЕС с единна ставка по ДДС, посочи земеделският министър Румен Порожанов. И даде за пример Полша, където плодовете и зеленчуците например са с 3% ДДС. Проблемът не може да бъде решен от един министър, нужна е политическа воля по въпроса, каза още шефът на агроведомството.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай