Неделя,

Бизнесът алармира за голяма опасност преди зимата

От: Редакция -
275
Бизнесът алармира за голяма опасност преди зимата
A
A
A

Днес работодателските организации започнаха да обсъждат организиране на протести срещу високите цени на тока и липсата на мерки. Това заяви Константин Стаменов - председател на Комитета по енергетика на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пред Нова телевизия.

.„Електроенергийните пазари са обхванати от паника поради наближаващия зимен период. Водещият фактор за увеличението на цената на електроенергията е цената на природния газ, а не толкова цените на емисиите и икономическият бум след пандемията”, коментира той. „Хранилищата с природен газ в Западна Европа, в рамките на ЕС, не са достатъчно пълни. Това означава че има риск при големи студове да има недостиг на природен газ. Проблемът е огромен”, добави Стаменов.

Според Мария Кръстева от Асоциацията на свободен енергиен пазар има наднационални фактори, които влияят на цените.„Високата цена на газа е резултат от струпване на много фактори, които не се очакваше да рефлектират в един и същ момент на пазара. Това са високата цена на емисиите, ниското производство от ВЕИ, студената пролет, а сега дълга и студена есен, както и други подобни, които се случиха по едно и също време”, каза тя.По думите й цената на електроенергията на национално ниво няма как да не се влияе от факторите на европейско ниво. „За да се понижи устойчиво цената на тока, трябва да се наложат мерки на ниво Европейски съюз”, посочи Кръстева.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Бизнес Криб Ток '