Вторник,

Бизнесът алармира за голяма опасност преди зимата

От: Редакция -
Бизнесът алармира за голяма опасност преди зимата
A
A
A

Днес работодателските организации започнаха да обсъждат организиране на протести срещу високите цени на тока и липсата на мерки. Това заяви Константин Стаменов - председател на Комитета по енергетика на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пред Нова телевизия.

.„Електроенергийните пазари са обхванати от паника поради наближаващия зимен период. Водещият фактор за увеличението на цената на електроенергията е цената на природния газ, а не толкова цените на емисиите и икономическият бум след пандемията”, коментира той. „Хранилищата с природен газ в Западна Европа, в рамките на ЕС, не са достатъчно пълни. Това означава че има риск при големи студове да има недостиг на природен газ. Проблемът е огромен”, добави Стаменов.

Според Мария Кръстева от Асоциацията на свободен енергиен пазар има наднационални фактори, които влияят на цените.„Високата цена на газа е резултат от струпване на много фактори, които не се очакваше да рефлектират в един и същ момент на пазара. Това са високата цена на емисиите, ниското производство от ВЕИ, студената пролет, а сега дълга и студена есен, както и други подобни, които се случиха по едно и също време”, каза тя.По думите й цената на електроенергията на национално ниво няма как да не се влияе от факторите на европейско ниво. „За да се понижи устойчиво цената на тока, трябва да се наложат мерки на ниво Европейски съюз”, посочи Кръстева.

Тагове: Бизнес Криб Ток '

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички