Бизнесът алармира за голяма опасност преди зимата

Предприятия готвят протести, грози ни недостиг на газ в студените месеци

Бизнесът алармира за голяма опасност преди зимата | StandartNews.com

Днес работодателските организации започнаха да обсъждат организиране на протести срещу високите цени на тока и липсата на мерки. Това заяви Константин Стаменов - председател на Комитета по енергетика на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пред Нова телевизия.

.„Електроенергийните пазари са обхванати от паника поради наближаващия зимен период. Водещият фактор за увеличението на цената на електроенергията е цената на природния газ, а не толкова цените на емисиите и икономическият бум след пандемията”, коментира той. „Хранилищата с природен газ в Западна Европа, в рамките на ЕС, не са достатъчно пълни. Това означава че има риск при големи студове да има недостиг на природен газ. Проблемът е огромен”, добави Стаменов.

Според Мария Кръстева от Асоциацията на свободен енергиен пазар има наднационални фактори, които влияят на цените.„Високата цена на газа е резултат от струпване на много фактори, които не се очакваше да рефлектират в един и същ момент на пазара. Това са високата цена на емисиите, ниското производство от ВЕИ, студената пролет, а сега дълга и студена есен, както и други подобни, които се случиха по едно и също време”, каза тя.По думите й цената на електроенергията на национално ниво няма как да не се влияе от факторите на европейско ниво. „За да се понижи устойчиво цената на тока, трябва да се наложат мерки на ниво Европейски съюз”, посочи Кръстева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай