Бизнесът скочи срещу разделните боклуци

Бизнесът скочи срещу разделните боклуци    | StandartNews.com

София. Администрацията изцяло прехвърля на бизнеса грижата за събирането на отпадъците с новата наредба за разделното събиране на боклука. Това коментира пред агенция "Фокус" изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

От 1 януари всички фирми са задължени да събират разделно отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло и метали. Фирмите, магазините и ресторантите в селища с над 5000 жители трябва да имат разноцветни съдове за събиране на боклуците или да сключат договор с организации за оползотворяване на отпадъци от опаковки, електронно и електрическо оборудване.

Промяната е регламентирана в новия Закон за управление на отпадъците (ЗУО). Ако правилата не се спазват, предвидените глоби са от 3000 до 10 000 лв. Божидар Данев се опасява, че с големите глоби държавата си осигурява приходи. Според председателя на БСК Министерството на околната среда и водите се опитва да направи стъпка към монополизация на пазара на фирмите, които ще събират отпадъците. "В две направления имаме две коренно погрешни стъпки, които ще деформират цялата бизнес среда", заяви Данев. Според него има вероятност за отлив на чужди инвеститори, защото подобни разпоредби "в никакъв случай не ни доближават, а ни отличават от европейското икономическо пространство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай