Бизнесът със спецплан срещу сивия сектор

Бизнесът със спецплан срещу сивия сектор | StandartNews.com

София. Да се премахнат минималните осигурителни прагове, защото те узаконяват сивата икономика. Вместо това държавата да затегне контрола и изпълнява задължението си да събира данъци и осигуровки върху реално плащаните възнаграждения.

За това настоява Браншовата камара по машиностроене, която е изготвила пакет от мерки за ограничаване на сивата икономика. Днес те ще бъдат обсъждани от тристранката, в която след 2 месеца отсъствие се връщат синдикатите.

"Две поредни години Браншовата камара по машиностроене е против договарянето на минимални осигурителни прагове, тъй като по-високите им размери не решават проблемите с плащането на заплати под масата и укриването на данъци и осигуровки", заяви председателят й Илия Келешев. Квалифицирани специалисти напускали машиностроителните предприятия и отивали във фирми от сивия сектор, където им се доплаща на ръка.

Контролните органи не санкционират тези фирми, недоволстват изрядни работодатели. Затова те настояват час по-скоро да се криминализира укриването на осигуровки. Всяка година да се правят анализи на рисковите сектори и там да има целеви комплексни проверки, в които да участва и икономическа полиция, искат още от машиностроителната камара.

Друго тяхно предложение е да се състави публичен регистър на фирмите, в които са установени проявления на сива икономика над определен размер. За да се мотивират работодателите и работниците да се осигуряват върху реалните заплати, дори се предлага да се въведе скала на осигуровките в зависимост от техния размер - там, където се получават високи доходи, да има по-ниски проценти на осигурителните вноски. При кандидатстване по проекти и по обществени поръчки да се въведат бонуси за фирмите с по-висок осигурителен доход, настояват още изрядните фирми.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай