Бизнесът иска замразяване на осигурителните прагове

Бизнесът иска замразяване на осигурителните прагове | StandartNews.com

Минималните осигурителни доходи за 2015 г. да бъдат замразени на нивата на тази година, настояват бизнес организациите. Работодатели и синдикати вече започнаха първи разговори за праговете през следващата година, под които не може да се начисляват осигуровките за болест, безработица и пенсия. "Има сектори със сериозни икономически предизвикателства и там дори трябва да се намалят сумите", смятат от БСК. Такива според камарата са добивната промишленост, производството на храни и напитки, облекло и обувки, някои браншове от машиностроенето. Бизнесът предлага да се отчете и дефлацията през 2013 г., която продължава и т.г. Статистиката пък отчитала изоставане на производителността на труда от ръста на заплатите. "За първото тримесечие реалният ръст на заплатите е 5% с отчитането на дефлацията, докато на производителността на труда - само 1%, посочи Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

За 12% увеличение на осигурителните прагове за всички икономически дейности обаче ще настояват синдикатите. С толкова от догодина е планирано да се вдигне минималната заплата - от 340 на 380 лв. Този ръст трябва да се спази и за останалите доходи, смятат от КНСБ. Според синдикатите работодателите пресилват затрудненията в икономиката. От години данните на НОИ показват, че масово фирмите начисляват осигуровки върху суми над осигурителните прагове, заяви Асия Гонева от КНСБ.

Работодателските организации искат да се премахне договарянето на минимални осигурителни доходи. Натискът за тяхното вдигане влияе негативно върху заетостта на нискоквалифицираните работници, смята бизнесът. "Осигуровките трябва да се начисляват единствено на реално получавани заплати, като се засили контролът от данъчните и трудовите инспектори", посочи Бранков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай