Биткойн прескочи 22 000 долара

Поскъпването на дигиталните активи поляризира мненията, като се има предвид историята на бум и крах

Биткойн прескочи 22 000 долара | StandartNews.com

Биткойнът поскъпна с около 20% тази седмица, като за първи път стойността му премина над 22 хил. долара и предизвика прогнози, че предстоят още печалби за най-голямата криптовалута в света, предаде Bloomberg, цитиран от investor.bg.

Дигиталната валута поскъпна с 4,6% до около 22 173 долара в четвъртък, преди да заличи част от ръста. Биткойнът и по-широкият индекс на Bloomberg Galaxy Crypto Index се покачиха над три пъти тази година. Акциите, свързани с криптовалутата, в Южна Корея, Япония и Китай също повишиха стойността си.

Поскъпването на дигиталните активи поляризира мненията, като се има предвид историята на бум и крах на биткойна. Привържениците твърдят, че криптовалутата печели за сметка на златото заради диверсификация на портфейлите на фона на слабостта на долара и потенциалния инфлационен натиск. Други пък виждат спекулативна треска, която неминуемо ще доведе до срив, подобен на този преди три години след силното поскъпване на биткойна.

И все пак има признаци, че този път дългосрочните инвеститори като мениджърите на активи и частните инвестиционни консултанти играят по-голяма роля, заедно с инвестиционните фондове, които следват тенденцията на базата на количествен анализ.

Недостигът на биткойни, съчетан с „необузданото печатане на пари“ от страна на Федералния резерв, означава, че дигиталният токен в крайна сметка трябва да се изкачи до около 400 хил. долара, заяви в сряда Скот Минерд, главен инвестиционен директор в Guggenheim, пред Bloomberg TV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай