Бъфет вложи $4 милиарда в JP Morgan

Конгломератът Berkshire Hathaway има собственост в три от четирите най-големи американски банки

Бъфет вложи $4 милиарда в JP Morgan | StandartNews.com


Уорън Бъфет увеличава залога си на американската банкова индустрия. Конгломератът Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е придобил дял от $4 милиарда в JP Morgan Chase. Така милиардерът има собственост в три от четирите най-големи американски банки, като JP Morgan е най-голямата по активи, пише The Wall Street Journal, цитирана от money.bg.

Berkshire притежава по 9 % в Bank of America и Wells Fargo - втората и четвъртата по размер на активите. И е топ акционер и в двете.

Новата инвестиция в JP Morgan дава на компанията дял около 1%. През трите месеца Berkshire е придобил собственост и в PNC Financial Services Group, както и е увеличил притежанието си в Goldman Sachs, Bank of America, Bank of New York Mellon и US Bancorp.

През последните години Berkshire направи няколко големи инвестиции в банки и компании за разплащания. Преди кризата от 2008 г. конгломератът осигури нужния капитал на Bank of America и Goldman.

Дружеството на Оракула от Омаха има дялове и в American Express, Mastercard, Visa.

Самата JP Morgan е на прага на рекордна година. През третото тримесечие печалбата е $8,38 милиарда. През последните 10 години цената на акциите се утрои.

Освен в банковия сектор, Бъфет е увеличил дела си и в Apple, купувайки още 522 802 акции.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай