Без еврото ще обеднеем. Говори шефът на БНБ

Димитър Радев коментира, че наред с модернизирането на икономиката, идва и вдигането на доходите до средноевропейските

Без еврото ще обеднеем. Говори шефът на БНБ | StandartNews.com

Позицията, че валутният борд представлява последната стъпка на присъединяването на страната към Еврозоната, остава - единственият добър възможен изход от валутния борд е Еврозоната.

Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев по време на организираната от КРИБ финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Радев благодари на организаторите за поканата и за инициативата за събитието - това е индикатор за повишаването на обществения интерес към Еврозоната, заяви той.

Въвеждането на еврото може да се разглежда като технически процес - първо, левът беше фиксиран към еврото от самото създаване на общоевропейската валута, второ - еврото е нашата резервна валута, която гарантира и стабилността на лева.

Тоест става дума за трансформиране на еврото в местна или национална валута. Но това е процес, който засяга цялостното развитие и модернизирането на страната. Ще се спра на три причини, които ми дават основание за тази констатация - нормализиране и надграждане на нашия паричен режим, ускоряване на процеса на реална конвергенция и подобряване на качеството и ефективността на нашите институции, коментира Радев.

По думите му въвеждането на режима на валутния борд е било отговор на финансовата криза от 90-те години.

"Ние търсехме котва, която да поддържа финансовата стабилност в страната. И валутният борд изпълни по най-добрия начин своето предназначение - разглежда се като най-успешната реформа в нашата парична и стопанска история. Но той въведе и много строги ограничения - лиши ни от възможността да провеждаме пълноценна макроикономическа политика", добави управителят на БНБ.

Той обясни, че първоначалните очаквания са били валутният борд да действа кратко, но те не са се сбъднали.

"Сега сме на прага на изхода от валутния борд и това ще нормализира и надгради нашия паричен режим, защото по този начин ще се възстанови провеждането на монетарна политика и пълноценна макроикономическа политика", подчерта Димитър Радев и добави, че еврото всъщност е една от най-важните световни валути.

Радев коментира още, че наред с модернизирането на икономиката идва и вдигането на доходите до средноевропейските.

"Очевидно в нашия случай на страна извън Еврозоната този процес протича много бавно и България продължава да бъде страната с най-ниски доходи в ЕС. Оставането в това положение крие рискове и най-опасният от тях е противопоставяне на целите за финансова стабилност и целите за увеличаване на доходите и подобряване на благосъстоянието на хората", обясни той.

По думите му без еврото опитът показва, че благосъстоянието на хората ще се влоши и това е "път за никъде" и загуба на финансова стабилност.

"Присъединяването към Еврозоната ще разреши този потенциален конфликт, като ускори процеса на реална конвергенция", каза управителят на БНБ и добави, че така ще се подобрят и условията на финансиране.

Относно подобряването на ефективността на институциите, Радев отбеляза, че влизането в Еврозоната има потенциала да бъде катализатор на този процес.

"Правим го, за да нормализираме и за да надградим нашия паричен режим, да ускорим реалната конвергенция, включително да увеличим доходите на базата на изпреварващ икономически растеж и за да подобрим качеството и ефективността на нашите институции", подчерта управителят на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай