Белла България излиза по-силна от кризата

В условията на пандемията ясно се открои ключовата ни роля на надежден производител и доставчик на големи обеми хранителни продукти в България и Европа, казва Димитър Митев

Белла България излиза по-силна от кризата | StandartNews.com

Експертът в храните  

През последните 5 години познатата на потребителите с качествените си хранителни продукти "Белла България" се превърна в утвърден сериозен играч на европейско ниво. Международният опит и експертиза, както по линия на собствеността, така и на управлението на компанията, я превърнаха в лидер в хранителния бранш в Европа чрез създаването и лансирането на нови продукти по утвърдени световни стандарти за качество. Предприятията и търговските дружества на холдинга са разположени на гръцкия остров Крит, в столицата Атина, в България, Румъния и Унгария. Днес, въпреки предизвикателствата на ковид пандемията, компанията завършва успешно 3-годишния си бизнес план, обявен в началото на 2019.

За дългосрочната бизнес визия на компанията, предпочетена като надежден партньор и коректен доставчик от водещите търговски вериги в България и Европа, разговаряме с главния оперативен директор на "Белла България" - Димитър Митев.

  • Вече сме мултинационална компания, която надгражда предприемаческия си характер
  • В условията на пандемията ясно се открои ключовата ни роля на надежден производител и доставчик на големи обеми хранителни продукти в България и Европа, казва Димитър Митев в специално интервю за в. "Стандарт"

Компанията на длан:

Надежден партньор и доставчик на топ веригите в България, на Балканите и в Централна Европа

Производствен капацитет 350 тона храна на ден

12% ръст на вътрешния пазар в България през 2020, който продължава и през 2021

Дистрибутор на водещи световни хранителни компании в България

Стратегическа инвестиция в придобиването на Creta Farms, най-голямата месопреработвателна компания в Гърция  

Експанзия  на нови пазари - Гърция, Централна Европа, Сърбия, Македония и Молдова

 

- Господин Митев, преди ковид пандемията обявихте старта на мащабна бизнес стратегия, фокусирана върху географска и продуктова експанзия. Какви са новостите при вас?

- Да, през 2019 г. стартирахме мащабна инвестиционна програма в три основни направления - обновяване на производствените ни мощности и въвеждане на най-новите стандарти за качество в хранително-вкусовата индустрия, експанзия в нови пазари чрез придобиване на местни производители на храни, логистика - инвестирахме в логистичната компания на холдинга, така че да можем да посрещнем предизвикателството - не само да произведем продукция в голям обем и с високо качество, а и да можем да я доставим до всяка точка на Европа в отлично състояние, съгласно международните стандарти за съхранение и превоз.

Търговската ни дейност покрива всички канали на продажба - големи международни и местни вериги, малки магазини, хотели и заведения за обществено хранене, износ на външни пазари. В кризата този мащаб ни направи стабилен и все по-предпочитан доставчик, който от днес за утре може да посрещне извънредна поръчка от 20 тона кайма, например, във всяка точка на Европа. Придобиването на най-големия гръцки производител на месни продукти CRETA FARMS ни донесе водеща позиция на гръцкия пазар, а сделката се оценява като най-голямата инвестиция на българска компания в хранителния бранш извън България. В Унгария развиваме традиционни за местния пазар тестени продукти и лансирахме в Tesco нова продуктова линия щрудели Bella. Shell Унгария вече продават нашите български банички в бензиностанциите си, довериха ни се и други международни вериги като Aldi и Penny. В ковид кризата за разлика от други играчи в нашата индустрия ние не спряхме износа за традиционно силния етнически пазар в Западна Европа и като резултат постигнахме 25% ръст на продажбите в Испания, Германия и Великобритания.

Изключително успешно се развиваме и в Западните Балкани, където вече присъстваме във всички търговски вериги в Сърбия със специално разработено за този пазар портфолио и дизайн на опаковките. В Македония работим директно с най-голямата местна търговска верига КАМ Маркет и вече имаме дистрибутор за останалата част от пазара. Синергията между "Крета Фармс" и "Белла България" вече дава резултати - ние успешно предлагаме на българския пазар месните деликатеси, обогатени със зехтин по специални патенти на гръцката компания, а гиросът на Крета се наложи на българския пазар и до края на този месец ще се появи и в Lidl.

- Ръст и експанзия дори в условията на ковид пандемията. Как постигате това?

- Това, което ни отличава от другите, е, че имаме диверсификация на риска във всеки един аспект от дейността ни. Докато конкуренцията ни свиваше разходите, ние смело осъществихме сериозна международна инвестиционна програма и в крайна сметка излизаме от кризата по-силни, като на практика се превръщаме в мултинационална компания, която обаче не забравя, а надгражда предприемаческия си характер. От гледна точка на производство и портфолио, ние имаме 5 месопреработвателни предприятия с капацитет да произвеждат 350 тона храна на ден. Имаме и най-модерната фабрика за производство на тестени изделия в България и предприятие за производство на маргарин и мазнини. Както вече казах, търговската ни организация покрива всички търговски канали и така в условията на локдаун спадовете при неработещи хотели и заведения се компенсират от продажбите ни в големите търговски вериги и малките магазини на традиционна търговия. А когато хората масово отидат на море в България както това лято и посещаемостта в магазинната мрежа спадне, тогава компенсираме с ръстове на продажбите към хотели и заведения за обществено хранене, където тази година имаме 35% ръст. Благодарение на търговската диверсификация на риска, през 2020 година общите ни продажби на вътрешния пазар достигнаха 12% ръст, който задържаме и до момента през 2021.  

- Кой е успешният модел за партньорство с търговските вериги?

- Традиционно силните ни партньорства са основани на съвместното, заедно с веригите, разработване и на по-късен етап лансиране на нови продукти, отговарящи на спецификата на местния вкус на съответния пазар, при това на достъпни цени. Ние работим ръка за ръка с веригите по отношение на производствените процеси и контрола на качеството, като преките и независимите одити на нашите производствени мощности от страна на техните качествени отдели и съответните високи световни стандарти ни правят по-добри с всеки следващ проект и стимулират процеса на постоянно подобряване на нашите стандарти за качество и на самите производствени мощности.

Наскоро минахме успешно одита на Tesco, който е най-взискателният в индустрията и в крайна сметка вече сме одобрен доставчик за собствени марки на веригата, след като две години подред се доказахме като доставчик на брандираните ни продукти Bella в Tesco Унгария. Целият процес на разработване на продуктите, тяхното одобрение и външният одит от клиента на нашата фабрика в Ямбол отне година и половина, така че чудеса не стават за един месец, иска се много търпение и постоянство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай