БДЖ плаща 15 млн. на германската KfW

БДЖ плаща 15 млн. на германската KfW | StandartNews.com

Остатъкът по главницата на заема е 155 млн. лв.

Близо 2,3 млн. лв. ще преведе утре "Холдинг БДЖ" на германския си кредитор KfW, научи "Стандарт". Сумата е лихва по заема за покупка на 25-те електрически мотриси "Сименс Дезиро", а падежът е именно утре. Още 12,85 млн. лв. преведе холдингът на KfW по главницата на същия кредит на 20 юни. След днешния превод остатъкът по главницата на заема е около 155 млн. лв., 72 млн. от които - просрочени. По принцип падежът е на 30 юни, но ние преведохме главницата 10 дни по-рано в знак на добрите ни намерения, коментираха от холдинга.

Преди месец БДЖ изплати и 9 млн. лв. към кредиторите си по Втория облигационен заем. Вече повече от година холдингът редовно плаща всичките си текущи задължения, припомниха от ръководството. През миналата година БДЖ плати само към финансовите си кредитори над 76 млн. лв. - с 30 млн. повече от 2012 г. Заедно със сделките "дълг срещу собственост" през 2013 г. БДЖ намали дълговете си с над 102 млн. лв. Общо 55 млн. лв. са падежите към финансовите кредитори през тази година, обясниха от БДЖ.

От холдинга припомниха, че са изпратили предложение за редукция на дълга към кредиторите по Втория облигационен заем с 30% (с около 50 млн. лв.), както и за намаляване на срока за изплащането му от 10 на 6 години.
В БДЖ все още не е получено официално писмо от кредиторите по Втория облигационен заем за обявяване на остатъка от заема в размер на 168 млн. лв. за предсрочно изискуем. Това обясниха от холдинга и посочиха, че поради това не тече 45-дневният срок за плащане, каквито публикации се появиха в медиите преди десетина дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай