Чуков:1% супербогати, 99% - в цифров концлагер

Великото зануляване е в ход, най-неприятното предстои, твърди Боян Чуков

Чуков:1% супербогати, 99% - в цифров концлагер | StandartNews.com
  • Световната олигархия даде оферта за постковидното пространство
  • Великото зануляване е в ход, най-неприятното предстои, твърди Боян Чуков

- Господин Чуков, как пандемията ще преразпредели световните сили и какво ще ни донесе новият световен ред?
- Светът получи "оферта" от световната олигархия.
Предложението е направено много директно и без увъртания. Клаус Шваб, президент на Световния икономически форум в Давос, който е говорител и изразява интересите на най-богатите хора на планетата, съобщи на света, че се готви революция от световната олигархия. Предложението е направено в неговата книга "Великото зануляване", която излезе през юни 2020 година. То е цинично, но е честно и откровено. Световната олигархия счита, че националните държави са пречка на плановете й за бъдещото преформатиране на света. Клаус Шваб откровено заяви, че националният суверенитет е спънка за предлаганата от него формула за глобализация. Във "Великото зануляване" се твърди, че вече сме навлезли в "постковидния свят" и връщане назад няма.
Днешният начин на живот се определя като "новата нормалност". Съгласно плановете на Клаус Шваб, средният и малкият бизнес ще бъдат унищожени в резултат на задълбочената тежка икономическа криза, породена от пандемията.
Очаква се светът в недалечно бъдеще да се състои от 1% супербогати хора, а останалите 99% ще живеят в "цифров концлагер" и ще се радват на това, което олигархията все пак им предоставя снизходително, за да съществуват. В нашето ежедневие нахлуха понятия като "локдаун", "самоизолация", "дистанциране" и други.  Звучи страшно, но който желае, може лично да прочете "Великото зануляване" и да се убеди във въпросната "оферта", която е опакована в благозвучен либерален и политкоректен наратив. Русия и Китай могат да устоят на "вятъра на промените" и ако успеят да се противопоставят успешно, ще наблюдаваме оформянето на панрегиони в света, които притежават относителна автаркия.
Клаус Шваб е откровен. Той задава риторичен въпрос: "Кога ще се върнем към "нормалния" живот?" Отговорът е "никога". Световната олигархия зачеркна понятието "икономически либерализъм". И покани човечеството в новата посткапиталистическата епоха, която се нарича "инклузивен капитализъм". Клаус
Шваб говори красиво за равенство в новия свят. Но забравя да каже, че равенството се отнася само за споменатите по-горе 99% от населението.  
- Задава ли се нова Голяма депресия, както прогнозират някои, след като в САЩ  бе отделен голям пакет с помощи за трилиони за засегнатите от пандемията?
- САЩ безвъзвратно навлизат в дълбока системна криза. Много хора не искат да вярват, че "доброто старо време" си е отишло безвъзвратно. Американската икономика се задъхва, затварят се масово заводи, безработицата се увеличава главоломно, а и новият президент легализира 11 млн. икономически мигранти в САЩ. Очевидно, че се появяват предпоставки за увеличаване на социалното напрежение в страната.  Да не говорим, че в Южна Америка са се оформили огромни колони от хора, които се готвят да щурмуват американската граница в търсене на по-добър живот. Най-големият проблем в САЩ е, че американците загубиха вяра в своята демокрация и не вярват на управляващите. Същата картина се наблюдаваше непосредствено преди 1989 г. в СССР и целия социалистически лагер. Никой не вярваше на никого и за нищо!
Вижте какво се случва в момента - Джо Байдън и Доналд Тръмп имат заедно и паралелно открити процедури за импийчмънт. Това никога не се е случвало в историята на САЩ.
Националната гвардия продължава да си стои във Вашингтон. Столицата изглежда като Багдад със "зелени зони" за сигурност. BLM ("Животът на чернокожите е от значение") са яростни противници на Доналд Тръмп, но разбиха офис на демократите в Орегон и издигнаха плакати срещу Джо Байдън. Според мен най-късно след 2-3 години Байдън ще се оттегли от президентския пост по здравословни или някакви други причини. Вицепрезидентът Камала Харис ще заеме неговото място. По този начин тя ще се кандидатира през 2024 година с "летящ старт" за президент на САЩ.
- По-малките или по-големите държави ще успеят да се измъкнат по-лесно от кризата? Какво ще стане с Европа?
- Никой няма да се измъкне по-леко от икономическата криза, която се появи през 2007-2008 и се задълбочи неимоверно много през миналата година след първата вълна на COVID-19 в света. Европа все още е в орбитата на САЩ. ЕС след Brexit не е същият.
Американците започнаха да се изтеглят от Западна Европа, която, наводнена от талазите бежанци от Азия и Африка, все повече започва да прилича на Москва преди в нея да влязат войските на Наполеон. Скандинавските страни след още 10-на години няма да се различават от някоя джамахирия. Що се касае до Великобритания, то тя ще се развива отделно от континента, но ще си остане най-близък съюзник на САЩ в англосаксонското цивилизационно семейство, което ще става все по-сплотено. Светът е излизал от глобална икономическа рецесия винаги чрез поредната голяма война. Такива са Първата и Втората световни войни. Днес проблемът е, че светът вече е във война, но тя е хибридна. И не всеки го разбира. Атомното оръжие поне засега възпира и прогонва мислите на политиците за класическа война. Но хибридна война се води с всички нейни методи и форми. А те са безброй. Неслучайно експертите наричат хибридната война "течен конфликт".
Сражения се водят в политическата, икономическата, финансовата, културната, образователната, спортната и ред други области на човешката дейност. Няма сфера, в която да не наблюдаваме сражения тип "хибридна война".    
- Как виждате съдбата на България в тази ситуация?
- Като се има предвид турбулентния период, в който навлиза целия свят, то не е нормално да считаме, че ще ни се размине, "защото Господ е българин". Вместо с влошаването на ситуацията в света ние да ставаме все по-единни и задружни като народ, се оказва, че продължаваме да се борим със себе си и рушим своята държавност. Живеем във време, когато политическите, икономическите, финансовите и всякакви други кризи се развиват прекалено бързо, понякога светкавично, за разлика отпреди 20-на години. Сега неприятностите ще ни връхлетят в едночасие. А е очевидно, че не сме подготвени. Продължаваме да живеем в света, който си отиде. Още от времето на Тодор Живков говорим за "интелектуализация на нацията", по-ясно казано - "да поумнеем колективно". Към днешна дата това все още е доста неуспешно. Доказателството е, че настъпваме едни и същи лопати от десетилетия. Не се учим даже и от собствените си грешки. Дано да бъркам, но считам, че най-неприятното ни предстои.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай