ББР дава 100 млн. кредити за фермери

Лихвата няма да бъде повече от 5,75%

ББР дава 100 млн.  кредити за фермери | StandartNews.com

София. Българската банка за развитие (ББР) стартира кредитен продукт, предназначен за селскостопанските производители, включително и дребни фермери. Става въпрос за непряко финансиране, което ще бъде осъществено през 14 търговски банки. Общата сума е 100 млн. лв. за оборотни и инвестиционни заеми при лихва не по-висока от 5,75 на сто. Максималната стойност на един кредит е 500 хил. лв., отпускането ще става без такси и комисиони за управление.

 

Специална програма е разработена и за подкрепа на дребните експортноориентирани компании с два нови кредитни продукта, от които могат да се възползват и чуждестранни вносители на български стоки. За предекспортни заеми могат да кандидатстват малки и средни предприятия, изнасящи стоки за външни пазари. Лихвата по тези заеми е 6%, а ако стоките са застраховани в Агенцията за експортно застраховане, тя може да падне до 3,5 на сто. Със следекспортните заеми пък може да се финансират до 100% от стойността на договора за износ при двугодишен период за погасяване или до 85% за по-дълъг период, но не повече от 5 г.

 


Стратегията на банката е готова и е внесена за одобрение в Министерски съвет още в началото на януари 2014 г., съобщи изпълнителният директор на банката за развитие Билян Балев. По всяка вероятност към края на март кабинетът ще е готов с одобрения вариант, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай