Неделя,

ББР Микрофинансиране и ЕИФ подписаха споразумение по програма InvestEU за подпомагане на микрофирми

От: Стандарт -
705
ББР Микрофинансиране и ЕИФ подписаха споразумение по програма InvestEU за подпомагане на микрофирми
A
A
A

ББР Микрофинансиране, част от Групата на Българската банка за развитие, продължава успешното си партньорство с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Дружеството подписа гаранционно споразумение с Фонда по програмата InvestEU, чрез което ще се реализира допълнителна подкрепа за създаването и развитието на микро и малкия бизнес у нас.

ББР Микрофинансиране ще отпуска заеми до 50 000 евро или левовата им равностойност за стартиращи и микро предприятия, които извършват дейност в България.

Благодарение на гаранцията от ЕИФ, за осигурената подкрепа не се изисква предоставяне на материално обезпечение, а само лични гаранции от собствениците на компаниите.

ББР Микрофинансиране ще включва сделки в гаранционния портфейл в период от 3 години след сключването на споразумението с Фонда.

Българската банка за развитие е акционер в Европейския инвестиционен фонд от 2003 г., когато е подписано и първото гаранционно споразумение помежду им.

Групата на ББР има няколко успешни съвместни програми с Фонда по инициативите MAP, Easi, „Прогрес“, „КОСМЕ“/План „Юнкер“, Пан-европейски гаранционен фонд (EGF) и участие в Инициативата SIA (Social Impact Accelerator).

Мажоритарни акционери на ЕИФ са ЕИБ с 59.8 % от капитала и ЕС, представляван от ЕК, с 29,7%. Миноритарният дял от 10.5% се държи от 38 финансови институции от публичния и частния сектор в ЕС, Великобритания и Турция, сред които и ББР.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com