Бавят премахването на опасни пестициди в с. Петрово

Бавят премахването на опасни пестициди в с. Петрово | StandartNews.com

Ще унищожат химическите препарати в Швейцария

Задействана е процедура за унищожаването в Швейцария на 1,4 тона опасни пестициди в санданското село Петрово. Те обаче все още остават складирани в барака в частен имот в селището и това притеснява местните хора. Наскоро еколози от община Сандански поне покрили химическите препарати с дебели найлони, за да не се разнесат при очакваните силни валежи от дъжд.

„Дано най-сетне решат този проблем, който е повече от 13 години. Пестицидите бяха в чували, някои бяха скъсани, миришеше наоколо. Но сега ги покриха. Тук живеят над 670 жители. Много от тях се страхуват, надяваме се бързо да ги изнесат от селището ни", заяви селският кмет Методи Менчев.

В края на миналата година бе извършена инспекция от служители на Регионална служба „Растителна защита", на Гражданска защита и на община Сандански.

„Задвижена е процедура по изнасянето на препаратите от страна на общината. В момента да се унищожат толкова пестициди е много скъпо мероприятие. Но има споразумение между държавата ни и Швейцария за унищожаването им в швейцарски лазерни инсталации, там това става безопасно за природата и хората и проблемът се решава кардинално", уточниха от РС „Растителна защита" в Пиринския край. Местното население не бива да се страхува, тъй като въпросните количества са слабо отровни. Няма реална опасност за хората, категорични са експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай