Банковите такси излетяха в небето

За теглене на пари в брой някои банки взимат фиксирана такса, а други - процент от сумата

Банковите такси излетяха в небето | StandartNews.com

Банките вдигнаха драстично някои от таксите си, показват данни на БНБ. Най-голямо е повишението при таксите за обработка на пари в брой, предаде "Труд".

За теглене на пари в брой някои банки взимат фиксирана такса, а други - процент от сумата. Средната такса на банките, които взимат процент от сумата, към края на миналата година е 0,58%, но не по-малко от 6,50 лв. А към края на 2021 г. средният размер натаксата е 0,48%, но не по-малко от 4,38 лв.

Ако човек иска сега да изтегли 800 лв. в брой от офис на банка, трябва да прати средно 6,50 лв., а преди година само 4,38 лв. Увеличението е с над 48 на сто.

Много голямо е и увеличението на таксите за внасяне на пари в брой по сметка. И за тази услуга банките вече използват два подхода - събират фиксирана такса или процент от сумата, докато преди години таксата е била само фиксирана.

За внасяне на суми до 3000 лв. преди година банките са взимали средно по 0,87 лв., а сега таксата е средно 1,20 лв. Увеличението е с 38 на сто. Но някои банки са започнали да взимат за тази услуга процент от сумата, като средният размер на таксата е 0,23%, но не по-малко от 2,50 лв.

Драстично е повишението на таксите и при теглене на пари от банкомат. През 2021 г. банките събираха фиксирана такса за тази услуга, като за теглене от банкомат на същата банка таксата беше средно 0,26 лв., а за банкомат на друга банка - 1,14 лв. Сега някои банки събират фиксирана такса, а други - процент от теглената сума. При банките с фиксирана такса няма съществена промяна - таксата за теглене от банкомат на същата банка е средно 0,30 лв., а за банкомат от друга банка дори има малко намаление до 1,10 лв. Драстична е промяната при банките, които взимат процент от сумата. При теглене от банкомат на същата банка средният размер на таксата е 0,13%, но не по-малко от 30 ст., а за банкомат на друга банка - 0,18%, но поне 1,39 лв. Тоест, ако човек изтегли 1000 лв. от банкомат на същата банка ще плати 1,30 лв., или точно пет пъти повече спрямо година по-рано.

Таксата за откриване на разплащателна сметка в офис на банката е нараснала от средно 2,52 лв., на 3,18 лв. За обслужване на сметка без банкова карта таксата преди година беше 3,37 лв., а сега е 3,73 лв. А за нареждане с хартиена бележка на превод към друга банка таксата е вдигната с над 19% - от 4,11 лв. на 4,90 лв. Само плащането с банкова карта в магазина е безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай