Банките в разгара на бизнеса. Шефът на "Дойче Банк" изказа прогнози

Но все още изостават от световните лидери

Банките в разгара на бизнеса. Шефът на "Дойче Банк" изказа прогнози | StandartNews.com

Днес шефът на германския банков гигант "Дойче банк" (Deutsche bank) Кристиан Зевинг заяви, че европейските банки са в разгара на бизнес бум, но трябва да останат предпазливи, за да не изостанат допълнително от международните конкуренти, цитирано от ДПА.

"Германските и европейски банки имат по-голяма печалба в момента, отколкото са имали от много години", каза Кристиан Зевинг по време на пресконференция на бизнес всекидневника "Ханделсблат". Банката е сред най-големите в Европа. 

"Ние обаче не трябва да се заблуждаваме: Продължаваме да изоставаме от международната конкуренция – повече някои финансови институции, по-малко други", отбеляза Зевинг. "Ето защо трябва да продължим да работим упорито, за да станем още по-печеливши, да инвестираме в екип и технология и да оптимизираме потребителския ни опит".

Зевинг настоя за по-тясна интеграция за финансовите пазари между страните членки на ЕС. Според него създаването на Европейски съюз на капиталовите пазари (широко обсъждано предложение за единен финансов пазар в блока) може да допринесе за това европейските банки да са по-ефективни и конкурентни.

Плановете на ЕК за единен съюз на капиталовите пазари са на масата от септември 2015 година, но изпълнението е в застой. 

"Броят на европейските банки, които са конкурентоспособни в световен план се брои на пръстите на едната ръка. И дори тези банки изостават от световните пазарни лидери – и то не само американските",  коментира той. "Нуждаем се от европейска рамка, която да даде на банките повече свобода на действие за отпускане на заеми, да  финансирането на капиталовите пазари и в крайна сметка да осигурява общоевропейски растеж", добави шефът на "Дойче банк".

Зевинг е начело на търговското банково лоби – Асоциация на германските банки, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай