Сряда,

Банкер: Лихвите по кредитите остават непроменени

От: Рачо Рачев -
Банкер: Лихвите по кредитите остават непроменени
A
A
A

Коронавирусната криза не удари директно банковата система и тя остава стабилна. Засега не се очертава ръст на лихвите по кредитите, прогнозира пред бТВ банкерът Левон Хампарцумян.

Той е категоричен, че най-доброто и най-сигурното място да си държим парите са банките и спестяванията от 57 млрд. доказват това. В същото време обаче лихвите по депозитите паднаха до 0%.

Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, ако може просто да сложи един депозит и да си живее от него, посочи банкерът.

"Предишната криза беше основно криза на ликвидността и на недоверието между банките и липсата на достатъчно капитал в самите банки. За десет години тези неща се поправиха по такъв начин, че банковата система и финансовата система на света да бъдат по-устойчиви на шокове, дори някои непредвидими шокове. Така че днес в България и по света банките са в много по-добро здраве, отколкото в предишната криза'', коментира Хампарцумян.

Той сподели мнение и относно новия дълг, който държавата изтегли преди дни в размер на пет милиарда лева. "Технически операцията бе блестяща. Това, което е важно за мен, е как ще изхарчим парите. Засега те са взети да се създават буфери в едно несигурно време. Това има същия смисъл на ниво държава. Как държавата харчи тези пари – с какъв мандат, за какво. Това предстои да научим. Благоразумното изхарчените пари ще доведат до нещо повече", допълни Левон Хампарцумян.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички