Български вина спечелиха признание от най-важните винени експерти в света

Български вина спечелиха признание от най-важните винени експерти в света | StandartNews.com

29 отличия донесоха избите „Домейн Бойар" и „Кортен" на страната ни само за 3 месеца. Медалите са от 5 от най-престижните конкурси за вино в света: Vinalies Internationales (Париж, Франция), Mundus Vini (Дюселдорф, Германия), Concours Mondial de Bruxelles (Белгия), Decanter (Лондон, Великобритания) и Le Mondial du Rose (Кан, Франция).

От 40-те мостри, с които 2-те изби участват в международните конкурси, 29 са отличени с медал – 8 златни, 17 сребърни и 4 бронзови. „Това е над 70% средна успеваемост, като на Decanter в Лондон успеваемостта ни е 100 % - всички 6 мостри са отличени с медал", пояснява Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на „Домейн Бойар".

„Домейн Бойар" и "Кортен" ежегодно участват в най-влиятелните световни конкурси и всяка година вината им печелят най-много медали за България. И тази година двете изби завоюваха над 30 % от отличията за страната ни. „Признанията от международните конкурси помагат България да се наложи като "модерна винена дестинация", заключава Евгени Харамлийски.

Сред белите вина на „Домейн Бойар", получили най-много отличия от 5-те международни конкурса, са: Domaine Boyar Chardonnay (вино с отлично съотношение качество-цена), Quantum Sauvignon Blanc (едно от най-награждаваните български вина, което е прекрасно съчетание за бели меса и риби, и е хит през лятото) и Elements Sauvignon Blanc (елегантно и впечатляващо вино, особено подходящо за салати, фоа гра, сьомга, пикантни блюда и сирена).

И тази година червените и розе вина от бутиковата изба „Кортен" впечатлиха световния винен елит и спечелиха 11 отличия, от които 3 големи златни медала, 6 сребърни и 2 бронзови. Не случайно наричат „Кортен" „Златната изба на България".

„Кортен Натура Мавруд и Рубин" е купаж от типични български сортове - Мавруд и Рубин. Винотo вече е носител на два големи златни медала.

Зад успеха на вината стои екип изключителни енолози: Капка Георгиева и Димитър Панов, които създадоха първите български вина на световно ниво - Solitaire ("Солитер") още през 2004 г., Росен Георгиев, Дойчин Андреев, Магдалена Михова, Николай Минчев и др.

„Домейн Бойар" е лидер в производството на качествени вина, с годишен оборот от над 23 милиона лева (за 2016 г.). Избите на компанията в Сливен и в Кортен произвеждат общо 6 милиона бутилки вино годишно, като близо 4 милиона от тях се предлагат в Англия, Бенелюкс, САЩ, Канада, Азия и др. „Домейн Бойар" има портфолио от 210 продукта, включително елитни серии и бутикови вина с над 92 точки по авторитетната международна скала на Робърт Паркър.

„Домейн Бойар" е и един от най-големите вносители на престижни винени марки у нас - от Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Чили, Аржентина, Франция, Италия и др. Компанията е представител на 3 от 5-те най-големи винени компании в света (Accolade Wines, Barton&Guestier, Constellation Brands), както и на по-малки авторитетни изби. В портфолиото на „Домейн Бойар" са и вината на рок-легендата Стинг, които ексклузивно се представляват от тях.

За последните 10 години избите на „Домейн Бойар" и „Кортен" са донесли на България над 200 отличия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай