БАКБ с близо 125% ръст на печалбата

Българо-американска кредитна банка приключва успешно второто тримесечие на 2023 год. и продължава да отчита стабилни финансови показатели

БАКБ с близо 125% ръст на печалбата | StandartNews.com

В края на юни печалбата на БАКБ е в размер на 24.229 млн. лева след данъчно облагане. Данните от междинния счетоводен отчет показва увеличение  от  124.51%, спрямо второто тримесечие на 2022 год. По този показател банката е с три пъти по-висок ръст  от средния за банковата система. За същия период банковият сектор отчита нарастване  на печалбата с 39.75%. 

Впечатляващият финансов резултат е следствие от увеличения лихвен доход за периода. БАКБ  регистрира  ръст от  93.14%   на нетните приходи от лихви, при 35.60% средно за пазара въпреки, че банката запази без увеличение  лихвите по жилищни и потребителски кредити на настоящите си клиенти. Допълнителен принос за добрите резултати има постигнатия спад на цената на финансиране. Разходите за лихви по привлечен ресурс намаляват  с  7.84% до  2.374 млн. лева.

В условията на продължаващо затягане на паричната политика в Европа и САЩ, и растящ български банков пазар, БАКБ продължава  устойчивото си представяне и  активите й нарастват с  5.46% на годишна база.

В края на юни активите на банката достигнаха  2 522 млн. лв.  БАКБ продължава да разширява диверсифицирано  кредитния си портфейл, като отбелязва най-голям растеж в кредитирането на граждани. Жилищните кредити нарастват с 6.23%, при отчетени 4.36% ръст за банковия пазар. Увеличението на портфейла от потребителски кредити е с 9.27%, спрямо  3.22%  за сектора.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и отчита впечатляващ ръст от 19.05% спрямо юни 2022 год., при който CET1 на индивидуална основа достига  260. 295 млн. лв.  

Пълните отчети на Българо-американска кредитна банка, както и цялостният доклад на ръководството на банката са налични на корпоративния сайт https://www.bacb.bg/bg/za-investitori в секция „Връзка с инвеститорите“. 

БАКБ АД финансови индикатори – индивидуална основа

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай