Автомобилен гигант с интерес към България

Нова помощ за бизнеса стартира до 2 седмици

Автомобилен гигант с интерес към България | StandartNews.com

 

Помощта за т.нар малки-големи фирми ще стартира до 2 седмици. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по Нова нюз. Той добави, че това е една от двете нови мерки с финансиране от ЕС, а втората ще включва по-голям диапазон до средните компании.

По отношение на ресторантьорите той заяви, че са имали среща с бранша преди дни, на която са се разбрали, че ако обстановката не предполага да са отворени пред 1 март, помощта към тях ще бъде продължена.

8, 868 милиона вече са разплатени към 41 000 фирми от бранша за декември.

Досега от двете министерства – икономиката и социалното, са изплатени над 1,5 милиарда, а около 440 милиона са в процес на разплащане.

Международен консултант е направил запитване за инвестициия в автомобилния бранш у нас, заяви министърът на икономиката. Той добави, че запитването е направено към зам. министъра Стамен Янев, но консултантите не разкриват веднага клиентите си.

За миналата година сме издали 34 сертифицирати на стойност  1 милиард лева, по данни на БНБ направени са вложения за около 840 милиона и то в годината на пандемията, каза Борисов.

Сертификации за 40 млн. са издадени през януари, още 270 млн. се очакват за следващите месеци.

Безработицата сега е около 7 процента, каза още Борисов, като добави, че в Испания процентът е 16.

Мерките у нас дадоха ефект, те бяха навременни и бяха запазени 300 000 работни места.

Стоим добре на международна сцена, имаме 8.6 процента буфер при евентуална нова вълна, каза Борисов.

Той заяви, че банковият сектор също е стабилен, а решението на БНБ печалбата да банките да бъде капитализирана ги прави още по-адекватни. И сега те са с 250 процента ликвидно покритие, заяви министърът. Той добави, че ББР е подпомогнало над 30 000 физически лица и 130 компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай