Асен Василев проговори! Отсече за минималната заплата

Какво декларира във Варна финансовият министър

Асен Василев проговори! Отсече за минималната заплата | StandartNews.com

Финансовият министър Асен Василев съобщи ключови новини, свързани със заплати, пенсии и бъджета. 

Няма чистки в държавните ведомства, не се предвиждат и съкращения в държавната администрация. Заплатите също няма да бъдат понижени, а в секторите, където не бяха актуализирани през 2022 г., ще има 10% повишение.

Това декларира във Варна Асен Василев по повод предвиденото в тазгодишния бюджет намаляване на издръжката на министерства и държавни институции, пише "Труд".

Василев бе категоричен, че искането на синдикатите минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 юли и 950 лв. от 1 януари догодина, няма да се случи.

„Не е нормално такива промени да се правят в средата на годината“, каза той и припомни, че решението на парламента е МРЗ да стане 50% от средната, считано от 1 януари 2024 г. Конкретният размер на базовата заплата ще стане ясен през декември, а МФ още от август започва работа по бюджет 2024 г., за да го внесе в Народното събрание през октомври. 

Той увери, че в бюджета е заложено увеличение на учителските заплати със задна дата от 1 януари 2023 г., запазване или разширяване на социалните плащания, предвидени от служебния кабинет и повишаване на пенсиите от 1 юли по швейцарското правило.

За първи път бюджетът на касата гарантира, че всички болници ще могат да увеличат базовите заплати до 1500 лв. на медсестра и 2000 лв. на лекар, добави Василев. И допълни, че всичко това ще стане, без вдигане на нивото на заемите като процент от брутния вътрешен продукт спрямо минали години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай