Асен Василев призна какво ще правим с руския петрол

Чисто технологично България може без руски петрол, заяви министърът

Асен Василев призна какво ще правим с руския петрол | StandartNews.com

Чисто технологично България може без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата. Затова, ако Европейската комисия допуска изключения (от петролно ембарго), ще се възползваме от правото си също да поискаме такова изключение.

Това заяви финансовият министър Асен Василев в интервю за "Капитал", цитирано от БГНЕС.

Разговорът е воден преди обявеното днес в Европейския парламент предложение на Европейската комисия всички страни в ЕС да спрат доставките на руски нефт от ноември, а на руски горива - от края на годината.

За Унгария и Словакия се предвижда изключение до края на 2023 г. Този план предстои да бъде одобрен от лидерите на страните членки, които вероятно се съберат в Брюксел следващата седмица, уточнява агенцията.

"Няма проблем да бъдат подновени доставките на природен газ от Русия за България, защото договорът с "Газпром" не е прекратяван, просто те спряха да го изпълняват", обяснява още Василев и добавя:

"Работим по арбитраж по повод едностранно нарушаване от руска страна и сме поискали от ЕС да се разгледа злоупотреба с господстващо положение на пазара от страна на "Газпром".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай