Асен Василев получи неочаквана подкрепа за бюджета

Той завишава прогнозата за икономически растеж за тази година, като я изчислява на 1,8%

Асен Василев получи неочаквана подкрепа за бюджета | StandartNews.com

Финансовият министър Асен Василев е успял да обезкуражи опонентите си, защото бюджетът, предложен от него, е добре балансиран - има за всекиго по нещо в разходната част. Признанието направи в интервю за бТВ бившият икономически вицепремиер проф. Даниела Бобева.

Той завишава прогнозата за икономически растеж за тази година, като я изчислява на 1,8%, Европейската комисия я е заложила 1,5%, а БНБ - на 1 на сто. Той печели 2 милиарда допълнителни приходи от залагането на тези проценти, обясни Бобева.

"С тази разлика той успява да постигне малка част като приходи", отбеляза обаче тя и поясни, че приходи ще дойдат от контрол върху ДДС при вноса на стоки, по-конкретно - този на автомобили.

"В разходната част има много хубава комбинация - той е съумял да спази повечето искания, включително на опозицията, за запазване на социалните привилегии, защото се подсигуряват достатъчно приходи по начина, който обясних", добави още преподавателката по финанси.

Василев представи днес параметрите на бюджет 2023 г. след среща с ресорната парламентарна комисия. Проектозаконът е с дефицит, свит до 3%.

„По договора от Маастрихт се изисква 3% максимум дефицит, но само когато се налага според икономическия цикъл. Иначе средносрочната бюджетна цел трябва да бъде единствено и само балансиран бюджет. Тоест колкото имаш, толкова харчиш“, предупреди Бобева.

Според нея трипроцентният дефицит се героизира много, а това не би трябвало да е така. За нея е странно, че депутатите финансисти не повдигат този въпрос в парламента. "Изисква се 3% максимум дефицит, но само когато се налага, според икономическия цикъл. Иначе, трябва да има балансиран бюджет: колкото имаш, толкова харчиш. Таванът е 3% по Маастрихските критерии, за влизане в еврозоната", обясни Даниела Бобева.

"Ако не се сбъдне прогнозата за растежа, което е много вероятно, заплахата от рецесия в големите икономики, с които нашата е обвързана, е голяма, а ние сме много обвързани с това", предупреди финансистката, но добави, че Асен Василев има причина за лек оптимизъм, тъй като първото тримесечие е било добро с 2% растеж, и с добри сигнали от туризма и земеделието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай