Американската драма напомпа златото

Американската драма напомпа златото | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант, ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД
[email protected]

Изминалата седмица на финансовите пазари ще запомним с поредния епизод от американската драма с елементи на екшън "Таван на дълга", на която и Холивуд може да завиди. Видяхме и типичния за всеки американски блокбъстър предвидим край - в последния възможен момент, на ръба на пропастта, доброто побеждава и всички са щастливи. Сега доколко нескончаемото надуване на дълга на САЩ и функционирането на правителството при перманентни бюджетни дефицити може да се определи като нещо позитивно, е отделен въпрос, но при всички случаи е добре, че не се разви някакъв катастрофичен сценарий, който можеше да донесе много бързо нов финансов и икономически катаклизъм на света.
Преди крайното решение на кризата пазарите не изглеждаха особено притеснени, макар че видяхме известни разпродажби на акции и злато най-вече. Когато сделката между демократи и републиканци най-сетне стана факт обаче, апетитът на инвеститорите се отпуши и видяхме сериозно поскъпване точно на акции, злато и, разбира се, на почти всички валути спрямо американския долар.

Борсови индекси като американския S&P 500 и германския DAX след известни колебания продължиха възхода си и регистрираха нови абсолютни максимуми. Възходящият тренд на акциите в развитите пазари остава силен и отново не се поддаде на опитите на мечките, които се опитват да се възползват от всеки възможен негативен фактор, за да вземат превес.

По-интересна е ситуацията при златото. След като през първите дни от седмицата разпродажбите при него продължиха и то отбеляза нов минимум за последните 13 седмици при 1252 долара, изглеждаше все по-вероятно, че предстои тест на тригодишния минимум, достигнат в края на юни, при 1180 долара. Новините от Вашингтон обаче развалиха този сценарий и търсенето на златото на пазарите се увеличи рязко в четвъртък, а цената пое нагоре и надхвърли цената на отваряне от предходната седмица. Това засега отлага низходящия сценарий и прави по-вероятно през следващите седмици да видим още поскъпване на жълтия метал.

Причината за всичко това може да се търси в това, че инвеститорите се върнаха на старата си тема за ограничаването на паричните стимули от страна на Федералния резерв. Ако доскоро се считаше за доста вероятно още на заседанието си в края на месеца централните банкери на САЩ да вземат решение за постепенно изтегляне от пазара, то заради кризата с тавана на дълга и бюджета на страната сега се счита, че такова решение ще се вземе чак догодина. Причината е, че политическата криза в САЩ неминуемо вече е предизвикала ограничаване на икономическия растеж и създаването на работни места през последното тримесечие, а именно това е важно за централната банка, за да е склонна тя да намали скоростта на "печатницата на пари".

Петролът през миналата седмица беше един от малкото инструменти, който изглежда вървеше по свой собствен път и не се вълнуваше много от случващото се на политическата сцена. Спадът му от последните седмици се задълбочи, но в края на периода все пак успя да възстанови частично загубите си.
На валутните пазари доларът изглежда много слаб и постоянно губи позиции срещу останалите валути, като засега не се вижда причина тази тенденция да се обърне. Еврото достигна най-високите си нива от февруари насам при 1.37 долара, които ако бъдат уверено пробити, през следващата седмица ще открият пътя нагоре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай