Агнешкото тръгна нагоре, гони златни цени за Великден

При изкупна цена на живо тегло най-много 10 лв. в магазина кг агнешко е поне 20 лв.

Агнешкото тръгна нагоре, гони златни цени за Великден | StandartNews.com

Цените на хранителните стоки в България ежедневно вървят с уверени темпове нагоре, а наближат ли празници, поемат рязко нагоре. Най-близкият голям семеен празник е Великден през април, но отсега цените на агнешкото на пазара вече са около 20 лева, предаде БНР.

В селата изкупната цена е между 7 и 8 лева за килограм живо тегло, на места достига 10 лева. От прекупвача до кланицата и от кланицата до щанда в магазина агнешкото вече е поне 20 лева за килограм. Очакванията са цената да продължи да расте. С колко повече може да се увеличи?

"Специално за нашия регион не виждам кой може да си купи месо от 30-40 лева. Всеки може да има мераци да стане 40 лв., но някой да го купи. От местни ферми е това. Всичко е българско", коментира продавач на месо от Сливен.

Ярешкото е по-евтино, изключително малко се продава от него – това месо не е с добри позиции на нашия пазар, защото хората предпочитат агнешко, допълва той.

"Хората нямат пари. Не може килограм агнешко да струва колкото 2 килограма свинско без кокал. Масово почти не се продава агнешкото. По принцип няма производство, но няма и хубав пазар", изтъква продавачът.

Местните хора са раздвоени дали да си купят агнешко за празника. Някои са решили категорично, че им е скъпо, други ще спазят традицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай