Греков: Няма поголовна сеч в горите

 Греков: Няма поголовна сеч в горите | StandartNews.com

Бургас. Няма поголовна сеч в горите, дори в последно време е намалена продажбата на дървесина. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков пред журналисти в Бургас.

В момента няма дисбаланс при ползването на горите и всъщност се ползва 50 % от прираста, и това е доказано по нашата статистика, но и по „Евростат". Вече са приети промени в Закона за горите. Започва да се залесява в по-кратки срокове, каза още министърът.

„Имаме готовност всички площи, които се освобождават, да бъдат създадени нови гори. Ангажираме и хора с трайна незаетост и ниска квалификация да работят при нас . Подготвяме такава програма с министерство на труда и социалните грижи". Това каза от своя страна зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова. Няма опасност от изсичане и при частните гори, тъй като дейността в тях е под контрола на Изпълнителната агенция по горите, а частниците са добри собственици, допълни министър Греков.

Директор на Природен парк „Странджа" ще бъде назначен, след като бъде обявен конкурс, което трябва да стане всеки момент. Това каза зам.-министърът на въпроси на медии за забавянето на конкурса.

Земеделското министерство ще вземе мерки за защита и запазване на типичните български продукти, посочи Греков. "Някои от тях сме пропуснали във времето, но сме съставили програма за да може да работим, за да може да запазим някои от тези, които все още не са легализирани и съхранени в Европа", каза още той.

Проверяват аптеките за силни химикали

Проф. Димитър Греков каза още, че е разпоредил проверка в агроаптеките, където се продават пестициди, след множеството оплаквания на пчелари, че пчелите им измират заради силните химикали, които се използват в земеделието. „Издал съм специална заповед миналата седмица, с която да се контролират селскостопанските аптеки за продажбата на пестициди и торове. Наредбата  контролира и определя как да се извършва, кога и при какви условия, третирането с пестициди, а също така и съобщаването на пчеларите е задължителна дейност, която трябва да осъществяват българските земеделски производители", добави Греков.

Ветеринарните лекари трябва да сигнализират при случаи на измиране на пчели. За да бъдат компенсирани пчелари, чиито пчели са загинали в следствие на пръскане с пестициди, то те задължително трябва да са регистрирани като земеделски производители, коментира още министърът.

„В България няма генномодифицирани организми, растителни и животински, които да се продават на пазара", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай