Фирми стартират ударно изкупуване на тютюна

 Фирми стартират ударно изкупуване на тютюна | StandartNews.com

До 2-3 седмици законовите изменения в бранша ще бъдат обсъдени в парламента

Започваме активно да изкупуваме тютюна в цялата страна. В това увериха представители на фирмите, които участваха в спешна среща с кметове и тютюнопроизводители от Неврокопския край в четвъртък в Гоце Делчев. Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров пък разкри, че до 2-3 седмици измененията на Закона за тютюна и тютюневите изделия ще влязат за обсъждане в парламента.

„За нас бе важно да чуем от търговците, че стартират ударна изкупна кампания. По въпроса с изкупните цени не постигнахме договорка. Ние смятаме, че продукция 2015 г. е по-качествена от тази през 2014 г. и не бива да са купува на същата цена. Но от фирмите бяха категорични, че е тяхно право да решат колко пари да дадат за килограм тютюн", каза кметът на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България Арбен Мименов. Зам.-министър Димитров гарантирал, че държавата ще съдейства да се изкупят всички количества произведено „зелено злато", тъй като половината от тютюнджиите нямат сключени договори с фирмите. Според Мименов с приемането на новия закон ще се регламентира част от отношенията между купувачи и продавачи в бранша. Ще е ясно кога започва и кога свършва изкупната кампания, кога ще се раздават семената на производителите. Ще се въведе лимит до 3% от продукцията на един стопанин да са неплатими количества, а не по 6-7% от тютюна да не се плаща. „В Гърция дори няма такова понятие „неплатимо количество", уточни Мименов.

Тютюнджии от региона негодуват от ниските изкупни цени на продукцията.

„Купуват ни тютюна за по 4-5 лева за килограм. Не може един и същи тютюн в Гърция да се плаща 4,50 -5,00 евро за килограм, а у нас да е два пъти по-евтин – 4-5 лева за килограм", жалват се стопани. Те уверяват, че тютюнът тази година е много по-качествен от миналата година. Очаквали средна цена от близо 6 лева за килограм, но пак им искат реколтата на миналогодишните цени. Стопните са готови да излязат на бунт. Други заплашват да запалят „зеленото злато", но да не го дадат на безценица на фирмите. Трети се заричат повече да не превиват гръб на нивите, тъй като им изкупуват реколтата за жълти стотинки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай