ЕС дава 3,5 млрд. евро до 2020 г. за най-бедните

 ЕС дава 3,5 млрд. евро до 2020 г. за най-бедните | StandartNews.com

Фондът за европейско подпомагане ще има 3,5 млрд. евро до 2020 г. За това се договориха европейският парламент и Съвета на ЕС. Текстът бе одобрен на първо четене в ЕП, съобщиха от пресцентъра на институцията. И уточниха, че предложението за съкращение с 1 млрд. евро не е било прието.

 

Най-бедните граждани в ЕС ще продължават да получават от ЕС храни, основна материална помощ и социално подпомагане. фондът трябва да заработи веднага, са решили от ЕП и Съвета на на ЕС.

 

„След цяла година преговори с ЕК и държавите от ЕС успяхме да постигнем ключовите ни цели в преговорите - повишаване на бюджета от 2,5 млрд. евро на 3,5 млрд. евро, засилване на ролята на организациите за борба с бедността в проектирането, изпълнението и наблюдението на програмата и опростяване на административните процедури". Това обясни докладчикът за програмата Ермер Костейо.

 

Новата програма е първата по рода си специална европейска инициатива, която е насочена към хората в крайна нищета във всички държави-членки на Общността – засегнатите от хранителна бедност, бездомност и детска бедност.

 

Програмата обхваща всички държави от ЕС и ще замени Програмата за продоволствено разпределение, предназначена за оползотворяване на излишъци, произведени в рамките на Общата селскостопанска политика.

 

Две програми за разпределяне на храна и основна материална помощ (например дрехи и учебни помагала), а също и за финансиране на мерки за социално включване на най-бедните в ЕС, са включени в обхвата на фонда, който през този програмен период ще бъде разширен.

 

Фондът ще подпомага събирането, превоза и разпределението на хранителни дарения и така ще спомогне за намаляване на разхищението на храни.

 

Процентът на съфинансиране на програмата (частта, изплащана от ЕС) ще възлиза на 85 на сто от допустимите разходи, или 95 на сто за най-тежко засегнати от кризата страни, пише в текста, по искане на ЕП.

 

Близо една четвърт от европейците, или около 120 милиона души, са били изложени на риск от бедност или социално изключване през 2011 г. Това е с около четири милиона повече от предходната година, съобщават от ЕП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай