94 хил. стопани взимат 103 млн.

94 хил. стопани взимат 103 млн. | StandartNews.com

В понеделник 94 хиляди земеделски стопани ще разполагат със средствата си за застъпени площи по схемата за единно плащане на площ. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева, като добави, че ДФ "Земеделие" в петък е наредил общо 103 млн. лв. - част от пакета директни плащания.

"До края на май ще бъдат платени сумите за застъпени площи по мерки 211, 212 и 214, а за застъпените площи по преразпределителното плащане сумите ще бъдат платени до средата на юли", каза Танева. В понеделник министерството да обяви дали и с колко ще се удължи срокът за националните доплащания в сектора. "Взе се решение, че всяка страна от ЕС може да удължи срока до един месец. Ние сме разработили три варианта и сме ги изпратили на браншовите организации. Това, което смята мнозинството от тях, ще бъде решението, което ще обявим в началото на седмицата", каза Танева.

Вече тече процедура по приемането на наредба за прилагането на мярката за млад фермери. Танева изрази надежда до края на юни ведомството да има готовност да обяви отварянето й. "Отварянето на мярката за младите фермери ще бъде на риск на държавата, тъй като официално нямаме одобрение, но неофициално форматът й, както и този на мярката за закупуване на техника е одобрен", каза министърът.

Танева откри фабрика за рапани

Министърът на земеделието Десислава Танева и кметът на Каварна Цонко Цонев откриха фабрика за преработка на рапани. Инвестицията е 1,5 млн. лв. Кметът Цонев изказа благодарност за разкритите 157 работни места. Министър Танева подчерта, че предприятието е по програмата за развитие на сектор "Рибарство", по която са договорени над 106% от средствата за стария програмен период. Фабриката е с капацитет 15 т рапани в денонощие. Продукцията - сварени и замразени рапани, готови за консумация, се изнася за Япония и Южна Корея, а в по-малки количества за Китай и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай