Петък,

9 банки с лесни кредити за малки и средни фирми

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Фондът на фондовете (ФНФ) съобщи, че девет банки у нас имат желание да отпускат антикризисни кредити на малки и средни предприятия, гарантирани от същия фонд в отговор на икономическата криза, свързана с пандемията от COVID-19.

До крайния срок на 17 юли 2020 г. заявления са подали Българо-американската кредитна банка, Обединена българска банка, Юробанк България, УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка, Токуда банк, Банка ДСК, Търговска банка Д и Райфайзенбанк. Право да кандидатстват за партньорство имаха всички финансови институции с валиден банков лиценз и разрешение за предоставяне на заеми.

Според ФНФ общият финансов ресурс за гаранции, заявен от банките кандидати, надхвърля бюджета от близо 158 млн. лв., определен от Фонда за този финансов инструмент.

"До края на този месец ще бъде готов списъкът с потенциални банки партньори, които са допустими да подпишат гаранционно споразумение. Целта е новата "Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19" да бъде достъпна за крайни получатели през септември 2020-а", съобщават от ФНФ.

Чрез новия си гаранционен продукт ФНФ ще поеме част от кредитния риск на финансовите институции при отпускане на нови заеми на малки и средни предприятия без достатъчно обезпечения, но с необходимост от подкрепа в условията на настоящата тежка ситуация.

"По този начин ще се улесни достъпът на бизнеса до кредити за продължаване на дейността, включително за задоволяване на потребностите от ликвидност и/или за преодоляване на финансови затруднения, които се дължат на пандемията или се утежняват от нея", твърдят от Фонда.

ФНФ предлага гаранция до 80% от размера на всеки кредит, срещу което съответната банка ще трябва да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени изисквания към обезпеченията. В структурата на продукта се предвижда комбиниране на гаранционен инструмент и лихвена субсидия за предприятията, които изпитват ликвидни затруднения, но въпреки това са готови да задържат персонала си.

Инструментът "Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19" е финансиран със средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) 2014 - 2020 г.

За момента няма яснота дали им в какво съотношение ползването на тези заеми гарантирани от ФНФ могат да се комбинират с други антикризисни мерки - заемите гарантирани от Българската банка за развитие, правителствената мярка 60:40 или 80:20 и възможностите за мораториум (отлагане) на плащанията по банкови кредити, които бяха удължени до март 2021-а.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички