79 гласуваха "За" закон за индустриалните паркове

Законът за индустриалните паркове е приет на първо четене

79 гласуваха "За" закон за индустриалните паркове | StandartNews.com

Законът за индустриалните паркове е приет на първо четене. Неговата цел е да създаде нормативна база, която да осигури изграждането на бизнеса и развиването на благоприятна и конкурентна среда за инвестиране.

Депутатите приеха проекта със 79 гласували „За” и 24 „Въздържал се”.

Законът изяснява какво е индустриален парк, какво може да прави собственикът, операторът, инвеститорът или партньорът. С него се уреждат и въпросите, свързани с проектиране, изграждане и управление на структурите.

Въвежда се и изрична забрана за осъществяване на територията на индустриален парк на „забранени от закон дейности, като търговия със стоки с изтекъл срок на годност, със заразени стоки или с отпадъци, вредни за човека и/или замърсяващи околната среда, както и специфични дейности, като такива с радиоактивни материали и с наркотични, химични и биохимични материали, освен когато същите се извършват за промишлени, медицински и фармацевтични цели в съответствие със сертификати, издадени от Министерството на здравеопазването”.

Проектозаконът беше внесен за обществено обсъждане през април тази година и беше приветстван от дружества и професионални организации поради нуждата от подобен закон.

Той обаче получи и критики, като най-остри бяха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Експертите тогава изтъкнаха, че проектозаконът е концептуално неясен, че ограничава частните инвестиции в техническа инфраструктура на държавни и общински индустриални паркове и че не се предлагат достатъчни стимули за потенциалните клиенти.

По време на дебата в пленарна зала депутатите решиха срокът между първо и второ четене да бъде удължен на 4 седмици, като от ГЕРБ обърнаха внимание, че е необходимо прецизиране на текстовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай