600 наши превозвачи блокират Страсбург

В протеста срещу "Мобилност 1" ще са колегите им от Румъния, Латвия, Литва, Полша и Унгария

600 наши превозвачи блокират Страсбург | StandartNews.com

600 наши превозвачи блокират пространството пред Европарламента утре (27 март 2019), когато евродепутатите гласуват спорните промени в правилата за международните пътни превози, станали известни като поправката "Макрон". Има разрешение за един камион, който ще бъде използван за трибуна.
Пакетът „Мобилност 1” има вече над 2000 поправки.

Той влезе в дневния ред на Европарламента в понеделник, след като два гласа не стигнаха за отпадането му и окончателното приключване на въпроса. 156 гласуваха "за", 154 бяха против. Тирма български евродепутати - Светослав Малинов, Николай Бареков и Неджми Али, не участваха в гласуването. Малинов се оправда с изпуснат полет заради срив на системата на летището във Франкфурт, Бареков обяви, че умишлено не гласувал, защото не подкрепял транспортните олигарси. Бесен съм, коментира транспортният министър Росен Желязков в понеделник вечерта.

„Всеки член на Европейския парламент трябва да се организира, така че да бъде свободен и да бъде на навреме на заседание. Нашата делегация можеше да промени решението. Затова ме е яд. Не се е очаквало, че проблеми с трафика ще доведат до закъснението на евродепутати. Вчера Петър Курумбашев ми се обади и ми каза, че самолетът, в който са пътували 7 от представителите ни, е задържан на нашето летище заради трафика във Франкфурт. Осигурихме бърза писта, за да може той да кацне навреме”, каза в ефира на „Здравей, България” министърът на транспорта Росен Желязков.

Решението за протеста бе взето в събота. Българските превозвачи ще са заедно с колегите си от Румъния, Латвия, Литва, Полша и Унгария, съобщи през уикенда Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай