500 данъчни правят проверки на морето

500 данъчни правят проверки на морето | StandartNews.com

Близо 1 млрд. лв. е достигнал оборотът в търговските обекти по Черноморието през юни, обявиха от НАП. Това е с над 200 млн. лв. повече от същия месец на 2015 г. В последните седмици НАП, МВР и митничари започнаха масови проверки в населените места по крайбрежието, които ще продължат без прекъсване до края на лятото.

Над 500 данъчни наблюдават за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и цигари. Под постоянно наблюдение са борси и тържища край курортите, където дежурят денонощно служители на "Фискален контрол".

Първите резултати от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти и драстично покачване на фактурирането на едро към туроператори и търговци в курортите, сочат данни на НАП. И тази година НАП използва подхода на т.нар открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици, като често по време на наблюдението приходите на обектите скачат в пъти. "Ръст от 200 млн. лв. е отличен резултат. Тази година ни интересува много повече промяната на поведението на търговците, отколкото броят на проверките и наложените санкции. Затова наблюдението на ключовите търговски обекти по Черноморието ще продължи до края на сезона", каза Васил Панов, директор на дирекция "Контрол" в НАП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай