30% от ръста на икономиката в банкови депозити

И банките, и българите в момента имат разумен и консервативен подход към кредитите, казва главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Теодора Петкова 

30% от ръста на икономиката в банкови депозити | StandartNews.com

Финансова култура на населението е предпоставка за по-високо благосъстояние, казва главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Теодора Петкова 

Показателите на банковата система са стабилни. Има няколко причини за това. Първата е, че се радваме на шест години на положителен икономически растеж. Освен това, банковият сектор е изключително регулиран. В допълнение виждаме, че клиентите все повече се ограмотяват финансово. Това каза Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, в интервю за предаването „Събуди се“. 

На въпроса наистина ли нараства финансовата ни култура, Теодора Петкова коментира, че тенденцията категорично е положителна. „Забелязваме, че клиентите задават все повече въпроси, преди да изберат банковия продукт. Същевременно трябва да съм откровена и да кажа, че има още какво да правим в тази посока и има още какво да се желае за повишаване на финансовата култура“, каза Петкова. Тя даде пример с различни програми на банката, в които доброволци се включват с цел подобряване на финансовата грамотност, както и други, специално насочени към преквалификацията на майките, които се връщат на работата. „Категорично вярваме, че по-добрата финансова култура на населението е предпоставка за по-високо благосъстоянието“, каза главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Според Теодора Петкова, в настоящата икономическа ситуация, когато нивата на безработица са безпрецедентно ниски, е съвсем нормално българите да чувстват известна сигурност и да използват момента, за да направят някои покупки и придобивки, които да изплащат с бъдещ доход. „Моите родители цяла година събираха средства, за да може семейството ни да отиде на море. Сегашното потребление е по-различно“, коментира Петкова статистиката, че много българи теглят кредит за почивка. 

„През последните години потребителското кредитиране съществено расте. По-благоприятните лихвени нива също правят хората по-склонни да вземат кредит“, каза Петкова. Според нея обаче като цяло това не ги прави по-рискови. „По-скоро към момента и българите, и банките имат консервативна преценка и разумен подход“, обобщи тя. 

Депозитите на населението също се увеличават. „Близо 30% от ръста на икономиката, който отчитаме всяка година, обратно влиза в банките под формата на депозити“, каза Петкова. 

Според нея банковата сфера е много регулирана, но независимо от това е и креативна и дава възможности за развитие. „Хората и технологиите много добре започват да си сътрудничат и да си банкер е много интересно. Можем да се фокусираме върху важни неща като клиентското преживяване например“, завърши Петкова. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай