2500 фирми удариха кепенците

2500 фирми удариха кепенците | StandartNews.com

София. 2 488 фирми са затворили окончателно врати от началото на годината до октомври. Броят им се е увеличил най-вече през последните три месеца. Това сочат данните на архива на Националния осигурителен институт. Най-вероятната причина за прекратяването на дейността им са кризата и влошената икономическа ситуация.

Най-много от затворилите фирми - 509, се намират в София. На следващите места се нареждат големите градове като Пловдив (202), Варна (220), Бургас (255), Русе (128) и Стара Загора (103). От началото на 2005 г. досега пък близо 24 000 фирми са прекратили дейност. Отново най-голям е броят им в големите градове.

Освен фирми през последните девет месеца дейност са прекратили и над 10 500 самоосигуряващи се. Най-вероятно това са хора със свободни професии като адвокати, журналисти, хора на изкуството и земеделци.

Според анализите на института хората и фирмите, които са закрили дейността си, се е увеличил съществено през последните три месеца на тази година. С 3507 повече са били подадените заявления за заличаване на осигурителите за този период в сравнение с първото полугодие на 2012 г.

Данните на НОИ се подкрепят и от нивото на безработицата. През последните четири години безработните нарастнаха със 172.6 хил. души до 421 хил през 2012 г. Коефициентът на безработица пък от от 5.6% през 2008 г. се очаква да стигне 12.4% през тази. Основен принос за отрицателната динамика имаше селското стопанство, следвано от индустриалния сектор, като годишният спад на заетите в преработващата промишленост започна тенденция на ускорение от средата на 2011 г.

Износът на страната ни продължава да бъде нисък, малко се покачи вноса, сочат анализите. Икономическият растеж, който очакват от финансовото министерство за 2012 г. е едва 1.2%. За следващата година пък прогнозата на финансисти и икономисти не е много по-ведра. Бизнесклиматът на страната ни се влошава и според международните анализи. България е загубила две позиции и в класацията на Световната банка за развитие на бизнеса, която беше оповестена днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай