25 ст. на литър отстъпка за горивата. Защо мярката е грешка?

Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно

25 ст. на литър отстъпка за горивата. Защо мярката е грешка? | StandartNews.com

Обявената от правителството мярка за отстъпка от 25 ст. за литър гориво за цялото население на страната е неразумна, заяви пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

"Много по-разумно е да се даде на най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план и които са ограничили потреблението си - това важи за около една трета от населението. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими", подчерта Владимиров.

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си. "За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка", коментира Владимиров.

Той обясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат около 10% под средните за ЕС и България е постоянно сред страните с най-ниски стойности. Това до голяма степен се дължи на факта, че на българския пазар има един лидер, който не само преработва горивата, но и държи две трети от пазара на едро, и има достъп до по-евтиния руски нефт.

"Ценообразуването в България е по-скоро базирано на цените на международните борси, тоест може да има намаления от самия основен доставчик на горива в България. И ако има някъде, където превозвачите трябва да протестират, то е пред рафинерията в Бургас", каза Мартин Владимиров.

"Цената на суровия нефт на световния пазар се успокои, защото повечето търговци и спекуланти вече не приемат риска за ембарго върху руския петрол толкова сериозно. А дори при прилагане на ембарго, то вече е вкарано ценообразуването, тоест няма фактори, които да променят значително търсенето и предлагането и цената значително да се вдигне", каза Владимиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай