Четвъртък,

25 ст. на литър отстъпка за горивата. Защо мярката е грешка?

От: Рачо Рачев -
4098
25 ст. на литър отстъпка за горивата. Защо мярката е грешка?
A
A
A

Обявената от правителството мярка за отстъпка от 25 ст. за литър гориво за цялото население на страната е неразумна, заяви пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

"Много по-разумно е да се даде на най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план и които са ограничили потреблението си - това важи за около една трета от населението. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими", подчерта Владимиров.

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си. "За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка", коментира Владимиров.

Той обясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат около 10% под средните за ЕС и България е постоянно сред страните с най-ниски стойности. Това до голяма степен се дължи на факта, че на българския пазар има един лидер, който не само преработва горивата, но и държи две трети от пазара на едро, и има достъп до по-евтиния руски нефт.

"Ценообразуването в България е по-скоро базирано на цените на международните борси, тоест може да има намаления от самия основен доставчик на горива в България. И ако има някъде, където превозвачите трябва да протестират, то е пред рафинерията в Бургас", каза Мартин Владимиров.

"Цената на суровия нефт на световния пазар се успокои, защото повечето търговци и спекуланти вече не приемат риска за ембарго върху руския петрол толкова сериозно. А дори при прилагане на ембарго, то вече е вкарано ценообразуването, тоест няма фактори, които да променят значително търсенето и предлагането и цената значително да се вдигне", каза Владимиров.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички