2020: Всяка втора фирма вдига заплатите

В 68% от компаниите дават коледни бонуси, 40% ще слеят почивните дни около празниците

2020: Всяка втора  фирма вдига заплатите | StandartNews.com
  • В 68% от компаниите дават коледни бонуси, 40% ще слеят почивните дни около празниците

По-високи заплати за своите служители обещават мениджърите на фирми през 2020 г.
Близо 47% от компаниите смятат да увеличат заплащането, показва проучване на Българска търговско-промишлена палата. Допитването бе извършено в периода 6-12 декември 2019 година и отразява намеренията на компаниите, свързани с измененията на нивата на работните заплати през 2020 г., както и бонусите, които фирмите ще дадат на своите служители.
Около 28% от участвалите в допитването планират да запазят възнагражденията. Само 1% от фирмите очакват да намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение.
Средното увеличение на възнагражденията на заетите се очаква да бъде с до 10%
при голямата част от анкетираните членове на БТПП (74%), с ръст на заплатите между 10 и 20% ще са около 22% от фирмите. Както е известно вече, увеличението на заплатите в публичната сфера с 10% има своя ефект и тласка и тези в частния сектор предвид големия недостиг на работници.  
Анкетата на БТПП показва, че 36% от фирмите ще работят около празниците, защото производството не позволява прекъсване (25%) или поради факта, че ако не работят ще претърпят големи загуби (11%).
В същото време 40% от фирмите са посочили, че в малкото работни дни около празниците предпочитат да не работят, защото и техните партньори планират да почиват в този период. За 14% от анкетираните разходите ще са повече от приходите и затова ще преустановят работа в делничните дни около празниците.
Около 68% от мениджърите на компаниите съобщават, че ще дават бонуси на служителите си. Над половината, или
52%, ще го направят заради празниците
а 16 на сто - заради доброто финансово състояние на компанията през отиващата си година.
За съжаление, при близо 9% от допитаните няма да има допълнително възнаграждение за служителите, защото финансовият резултат на компаниите не позволява допълнителни разходи. Обичайно средният размер на бонусите ще бъде до 500 лв. - това е резултатът от проучването, отнасящ се до 69% от допитаните. Близо една четвърт от фирмите ще зарадват своите служители с бонус в рамките на 500-1000 лв., а при 7% ще е над 1000 лв.
Попитани за причините за увеличение на работните заплати, 31% отговарят, че ще го направят, за да повишат мотивацията на служителите си. При 16% основен мотив е приносът в приходите на фирмата от страна на заетите.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай