Неделя,

2000 евро за квадратен метър в панелка! Ето къде

От: Стандарт -
13262
2000 евро за квадратен метър в панелка! Ето къде
A
A
A

Макроикономическите индикатори, които са важни за движението на имотния пазар, са нивото на междуфирмената задлъжнялост и тази на домакинствата, равнището на безработицата и ръстът на ипотечното кредитиране.За мен тези фактори са най-важните и нито един от тях към днешна дата не говори за балон в цените на имотите.Това заяви управителят на Arco Real Estate Евгени Василев, който взе участие в панел "Имоти" на финансовия форум Шумът на парите 2022, пише profir.bg.

По думите му, както след всяко изненадващо събитие, така и след избухването на войната в Украйна, на имотния пазар се е наблюдавал известен застой, но той е бил съвсем кратък - в рамките на няколко седмици. След това интересът отново бележи ръст, като в края на април са регистрирани значителен брой запитвания и сделки.

"Основните причини за този силен интерес са инфлацията и възможността да се вземе евтин кредит. Според мен, войната в Украйна е продължение на кризата с COVID-19, която започна преди малко повече от две години.В световен мащаб бяха "напечатани" много пари, а хората, всъщност, не харчеха, а спестяваха. Съответно, войната в Украйна само засили ефектите от огромната парична наличност в световен мащаб", коментира Василев.

Той каза още, че инфлационните ефекти, които се наблюдават в момента, са абсолютно нормално следствие на тези процеси. Василев прогнозира, че тепърва ще се повявяват проблеми с производството и доставката на хранителни продукти. Според управителя на Arco Real Estate инфлацията ще запази възходящия си тренд в следващата година.

"Бих разграничил категорично пазара на недвижими имоти през последните няколко месеца на два типа - на имоти в строеж и на вторичен пазар на готови жилища. Разликата между двата пазара става доста съществена, особено след началото на войната в Украйна.

Оскъпяването на строителната продукция вкара в доста сериозни размисли инвеститорите и строителите. Купувачите също са доста по-предпазливи при покупката на сгради в начален етап на строителството. В резултат на това в момента се формира недостиг на вторичния пазар на готови жилища, където търсенето е огромно", каза още Евгени Василев.

По думите му, в София се сключват сделки на нива от 2500, 3000 и дори 3500 евро на квадратен метър. Има обаче огромни разлики между отделните райони, квартали и типове имоти.

"В последните месеци имаше и сделки за 2000 евро на квадратен метър за панелни жилища в квартал Младост. За мен това е нереално от гледна точка на сравнението с нивата отпреди година. Но е факт - има огромно търсене на готови жилища", заяви управителят на Arco Real Estate.

По думите му, при сградите в строеж няма такъв ръст, но за сметка на това цената на строителството се е повишила средно с около 30% за последните 12 месеца. Това свива възможностите на инвеститорите и много от тях предпочитат да изчакат с реализацията на проектите си.

Василев коментира и темата за достъпността на жилищата в столицата.

"Едно средномесечно възнаграждение на домакинство в София купува 0.81 квадратни метра жилищна площ. В Берлин, по данни от миналата седмица, средната заплата стига за 0.42 квадратни метра площ. За Лондон, Париж покупателната способност на средномесечното възнаграждение е под 0.3 квадратни метра", заяви Евгени Василев.Той цитира данни, според които от 50 града в Централна и Източна Европа, София, Пловдив и Бургас се нареждат сред шестте най-достъпни като съотношение между цените на жилищните имоти, възможностите за финансиране и доходите на населението.

Той каза още, че по време на пандемията търсенето на по-големи жилища се е увеличило все повече домакинства търсят възможност за увеличаване на жилищното пространство.

Според  управителя на Arco Real Estate, развитието на инфраструктурата в София изостава от  това на имотния пазар.

"И строителите, и брокерите, и банките увеличиха качеството на продуктите и услугите си, като нивото е много по-високо от това, което беше преди 10-15 години. Но общината, и най-вече нейната инфраструктура, отново се явяват като изоставащ фактор и имаме сериозна нужда от инвестиции в тази посока, ако искаме да подобрим достъпността. Тогава клиентите още по-лесно ще оценяват стойността на продукта, който купуват", коментира Василев.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com