10 родни компании - лидери на Балканите

АЕЦ "Козлодуй" сред най-печелившите фирми на Югоизточна Европа в престижна класация

10 родни компании - лидери на Балканите | StandartNews.com
  • Седем фирми от енергийния бранш, двама крупни търговци и едно добивно дружество са отличници по приходи
  • АЕЦ "Козлодуй" сред най-печелившите фирми на Югоизточна Европа в престижна класация

10 български компании влизат в престижната класация топ 100 на най-успешните фирми от Югоизточна Европа, направена за поредна година от агенция SeeNews, която прави подредба по приходи, печалба, както и по сектори.
Седем от най-печелившите ни компании са от енергийния бранш, двама са крупни търговци на едро и дребно, една е добивната компания, произвеждаща метали.

ВИЖ ОЩЕ: 16 бг банки с водещи позиции

За втора поредна година "Лукойл Нефтохим Бургас" и производителят на метали "Аурубис България“ са сред водещите 10 компании в региона по приходи за 2018 г. В сравнение с година по-рано те обаче сега отстъпват позиции спрямо 2017 г.

"Нефтохим" отстъпва с една позиции

и заема шестото място в класацията а позиция с постъпления от 3 млрд. евро. "Аурубис" път губи две места и заема осмо място с приходи от 2.6 млрд. евро., но с два пъти по-ниска печалба за 2018 година.

ВИЖ ОЩЕ: Сакса е сред най-динамичните

За първи път в класацията на стоте най-големи бизнеси на Югоизточна Европа влиза  АЕЦ "Козлодуй" с приходи от над 1 милиарда лева, с около 100 милиона евро повече от миналата гидина. Компанията ни влезе директно в Топ 10 на най-печелившите фирми с ръст на печалбата си над 20 процента до 84 милиона евро през миналата година.

ВИЖ ОЩЕ: Румъния доминира, Сърбия мина Словения

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" се придвижва напред в общата класация с шест позиции до 85-то място заради приходите си от 666 милиона евро, но се нарежда и в негативната класация за най-губещи фирми заради реализираната загуба от 16 милиона евро за миналата година.

ВИЖ ОЩЕ: "Дачия" е най-голямата в региона

"Националната електрическа компания" пък се смъква до 20-то място в топкласацията след като реализира приходи от 1,65 милиарда евро, но отчита загуба от 37 милиона евро за 2018 година и също влиза в класацията за фирми с големи загуби. Там попада и петролната рафинерия в Бургас

"Нефтохим", която запазва приходи

от 3 милиарда евро, но отчина загуба за годината от 130 милиона евро.
"Лукойл България" подобрява позициите си, изкачвайки се от 23-о до 18-о място с ръст на приходите от близо 24% до 1.7 млрд. евро, но това се случва с минимална печалба за годината.  
Петролната "Сакса" прави забележителен скок в класацията, показвайки ръст на приходите с 57% до 869 млн. евро и увеличена печалба с 30% и е на крачка да влезе в Топ 50 на най-успешните фирми на Балканите.
"Кауфланд България" остава на 60-о място с 800 милиона евро приходи и печалба без промяна.
Една от най-успешните фирми за търговия на едро
и дребно

"Експрес Логистик енд Дистрибюшън" се издига

от 96-о на 91-о масто,отчитайки 15 процента ръст на продажбите до 620 милиона евро, както и промяна на годишния финансов резултат от негативен на позитивен.
Две позиции след нея е рафинерията за биогорива в русенското село Сливо поле -"Астра Плант". Тя се изкачва с 4 позиции нагоре като отчита с 12 % ръст на приходите до 611 млн. евро и 6 пъти по-висока печалба в сравнение с 2017 година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай