10 лв. за тест пред бара, очакват да станат без пари до уикенда

Очаква се държавата за изпълни поръчката, каза Ричард Алибегов

10 лв. за тест пред бара, очакват да станат без пари до уикенда | StandartNews.com

„Очакваме до края на седмицата бързите тестове за COVID-19 за влизане в заведенията да станат безплатни. Очаква се изпълнение на поръчка от държавата”. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. „До тестването на клиенти с бързи тестове за COVID-19 се стигна след като подобна стъпка беше въведена в останалата част на Европа. Там, до достигане на 80 процента на ваксинирани – тези тестове бяха безплатни. От миналата седмица тестовете са безплатни. Беше изградена стройна система, която искаме да приложим и у нас”, подчерта Алибегов. 

 По думите му пунктовете, които бяха създадени преди няколко дни пред заведенията и нас, работят доста бързо и без проблеми. „В тях има две медицински лица, които вземат проба. Тестват се и клиенти, и персонал. В момента един тест струва 10 лева. Разликата в цената му се плаща от заведенията и от Асоциацията. Това е начинът, за да работим”, посочи той.

Специално за тестовете обаче здравният министър д-р Стойчо Кацаров каза друго - че трябва да се издават от сертифицирани лаборатории и че вземането на пробата ще се плаща, като цената зависи от съответната лаборатория.

 Междувременно от Сдружението на заведенията, водено от Емил Коларов, публикуваха резултати от анкета за зелените сертификати. На въпрос: "Съгласни ли сте "зелените сертификати" да важат само за бизнеса, но не и за държавната администрация, каквато беше предварителната заявка на Министерството на здравеопазването?", отговорите са следните: - 75,2% казват "НЕ".  5,1% са съгласни да работят със зелени сертификати дори и те да НЕ важат за държавните институции и администрация. - 19,7% от бизнеса НЕ е съгласен с въвеждането на сертификатите и предпочита директен локдаун, дори и без компенсации. Позицията на Сдружението на заведенията в България остава непроменена: Или "зелени сертификати" за всички, или никакви ограничения за никой, пише Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай