Прогнозират голям ръст на чуждите туристи тази зима

Очакваният ръст на туристите спрямо 2019 г. е с около 5%

Прогнозират голям ръст на чуждите туристи тази зима | StandartNews.com

Близо 1,7 млн. чуждестранни туристи се очаква да посетят България през зимния сезон, съобщи пред БНР доц. Румен Драганов - директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

„Говорим от средата на декември до средата на април и в това време тези, които идват са с цел културен туризъм в градска, историческа среда, балнео, СПА, уелнес и съответно ски туризъм. За ски туризъм идват около 280 000, т.е. голямата част е свързана с други видове туризъм“, поясни Драганов.

По думите му, очакваният ръст на туристите спрямо 2019 г. е с около 5%.

„В макрорамката за 2024 г., ние очакваме около 12,5 млн. чуждестранни посетители, т.е. не отчитаме някакъв спад вследствие на военните конфликти“, уточни Румен Драганов.

По думите му близо 60% от посещаващите България са граждани на Европейския съюз. Драганов изтъкна, че страната ни е световна туристическа дестинация.

По отношение на предстоящите празници, той обясни, че гамата на предлагането е огромна.

„Могат да се намерят цени равни или по-ниски от миналата година, та даже и по-миналата година. Ако става въпрос обаче, човек да бъде на абсолютно същото място, със същото превозно средство, на него ще му излезе с около 7% по-скъпо“, каза директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

Румен Драганов добави, че ако България бъде приета в Шенген и въведе еврото, това ще се отрази положително на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай