Пълен кошмар! Какво ни готви ЕС

Очаква се повишение на ток за домакинствата

Пълен кошмар! Какво ни готви ЕС | StandartNews.com

Според Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) излизането на домакинствата на свободния пазар на ток трябва да бъде на два етапа

Проектът на бюджет за 2023 г. е илюзорен, поради това, че до края на годината няма да получим втория транш на парите от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Това заяви депутатът от ИТН Гроздан Караджов при обсъждане на бюджета в парламента. Едно от условията за получаване на парите е домакинствата да излязат на свободния пазар на ток, поясниГроздан Караджов.

За да получим парите от ЕС е необходимо да бъдат приети промени в Закона за енергетиката. Пълната либерализация на пазара на ток трябва да влезе в сила от края на 2025 г., коментира министърът на финансите Асен Василев.

Но според ПВУ излизането на домакинствата на свободния пазар на ток трябва да стане на два етапа. Още сега трябва да бъде прекратено определянето от ЕКВР на енергийни квоти за доставка на ток на регулиран пазар.

Това е първата стъпка към либерализация на пазара на ток за бита. А крайният резултат ще бъде огромно повишение на сметките за ток за домакинствата, пише БЛИТЦ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай