Отстъпка до 85% за фирмите заради "зелената" енергия

Отстъпка до 85% за фирмите заради "зелената" енергия | StandartNews.com

Очакваме Брюксел да нотифицира наредбата за намаляване на тежестта от ВЕИ до края на април


Докъде стигна реформата в българската енергетика? Кога най-сетне бизнесът ще бъде компенсиран за драстично увеличената добавка "Задължения към обществото"? Кои са следващите стъпки от пътната карта за пълното либерализиране на енергийния пазар? Това са част от темите, които ще бъдат обсъдени на Осмата национална дискусия "Да! На българската икономика". Тя ще се проведе на 25 април в "София хотел Балкан".

Отстъпка от 40% до 85% от компонентата в цената на тока за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), която влиза в добавката "Задължения към обществото", ще започнат да ползват фирмите в най-скоро време. Това заяви за "Стандарт" Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). За целта дружествата ще бъдат разделени в три категории по критерия "електроинтензивност". Най-висока отстъпка от "зелената" компонента в добавката - 85%, ще ползват фирмите с електроинтензивност над 20%, поясни Стаменов. За компаниите с електроинтензивност от 10% до 20% отстъпката ще бъде 60%, а за тези с електроинтензивност от 5% до 10% - 40% от "зелената" компонента. Това е записано в последната редакция на "Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ", обясни Стаменов. Искам да отбележа, че по наредбата имаше сериозно неразбирателство между бизнес организациите и част от бизнеса обжалва предишната редакция на документа, заяви той. Това беше причината да се забави окончателната редакция на наредбата, но в крайна сметка нейният консенсусен вариант беше изпратен за одобрение в Брюксел преди десетина дни, каза Стаменов.

В предишната редакция на наредбата допустимостта за облекченията на предприятията беше базирана на годишната им консумация, а част от бизнеса не беше съгласна с това. Затова се възприе вариант, подобен на румънския модел - облекченията да зависят от електроинтензивността на предприятията, така, както е по насоките на Еврокомисията за околната среда и енергията от 2014 г., обясни Стаменов. Това означава, че колкото е по-електроинтензивно едно предприятие, толкова по-голяма отстъпка ще получава то от компонентата "зелена енергия" в добавката "Задължения към обществото". Електроинтензивността отразява тежестта на електроенергията в крайната цена и се изчислява по формула, в числителя на която се включват разходите за електроенергия, а в знаменателя - брутната добавена стойност (БДС) на предприятието. Колкото повече са разходите за електроенергия спрямо БДС, толкова по-висока отстъпка от цената на зелената компонента би трябвало да поучи то. Именно тази редакция беше изпратена в Брюксел. Разбира се, и сега има предприятия, които не са много щастливи от критерия електрооинтензивност, но няма как тази наредба да помогне на всички фирми у нас, коментира още Константин Стаменов и допълни: Сега остава само едно препятствие пред наредбата. Преди да бъде нотифицирана тя от Брюксел, трябва да бъде нотифицирана субсидията на "зелената" енергия - т.е. цените, по които се изкупува енергията от ВЕИ. Това е логично, тъй като, за да получиш отстъпка от "зелената" компонента, Брюксел трябва да е сигурен, че тя е правилно определена. Но ние в БФИЕК много се надяваме да има развитие и до края на април да имаме приключена нотификация и на двете процедури, коментира председателят на УС на БФИЕК Константин Стаменов.

Добавката "Задължения към обществото" у нас е най-висока в Европа след Дания

Бизнесът срещу продажбата на ток под пазарните цени

Подкрепяме въвеждането на договори за разлики, казва председателят на УС на БФИЕК Константин Стаменов

- Г-н Стаменов, има ли чуваемост на вашите предложения от страна на КЕВР? Предложихте цената на природния газ да падне от 1 април под 284 лв. за 1000 куб. м, а тя е над 312 лв. Поискахте цялото намаление да се отрази на изкупните цени на тока от когенерациите и съответно - на добавката "Задължения към обществото", но въпреки това КЕВР намали и цената на парното.

- Да, ние наистина настоявахме котировките на петролните деривати и изменението на валутния курс да бъдат отразени в посока максимално намаление на цената на природния газ. От КЕВР обаче ни увериха, че това е направено точно така, като се очаквало да има още едно намаление на цената на природния газ от 1 юли.

Разчетите показаха и че новата, по-ниска цена на природния газ, е отразена максимално и върху двете компоненти, които произвеждат когенерациите - електро- и топлоенергия. В разговорите, които проведохме на няколко пъти с КЕВР, ни беше обяснено, че при определянето на цените експертите на комисията винаги действат консервативно. Именно това е и причината намалението на цената на "кафявия" ток от 1 април да се отрази максимално в добавката "Задължения към обществото" чак от 1 юли, тъй като големите разходи за изкупуването на тока от възобновяеми източници по традиция се правят през първата половина на годината.

Другото, което ни обясниха от КЕВР и което ние в БФИЕК възприехме за разумно, беше, че не бива добавката "Задължения към обществото" да се променя на 3 месеца, тъй като е добре да има някаква прогнозируемост и стабилност.

В крайна сметка, според мене, на всички вече е ясно, че енергетиката и бизнесът сме като скачени съдове. Ако бизнесът е прекомерно натоварен с разходи за енергия, той ще загуби конкурентоспособност и съответно - пазари. Както и че ако през годините в енергетиката са се случвали неразумни проекти, които сега потребителите трябва дружно да изплащаме, то цената на електроенергията ще е непосилна.

- Казвате, че сте доволни от работата на новия екип на КЕВР. Преди няколко дни обаче излезе информация, че НЕК е внесла предложение в КЕВР за увеличение на добавката "Задължения към обществото" с 28,7% - от 36,83 лв. на 47,41 лв./МВтч. Как ще коментирате това, при положение, че цената на "кафявия ток" падна и се очакваше намаление на добавката поне с няколко процента от 1 юли?

- О, това няма как да стане! Заявявам го категорично, въпреки че въобще не знам позицията и разчетите на регулатора, тъй като и ние не сме съгласни да умрем, като нямам предвид само бизнеса, а всички потребители. В крайна сметка трябва да се намерят всички резерви, които ще възпрепятстват увеличението на добавката "Задължения към обществото". Напротив, лично аз очаквам да има намаление на добавката от 1 юли. Още повече, че в момента фиксираната политическа добавка "Задължения към обществото" плюс таксите за достъп и пренос в България са най-високи в Европа след Дания, в която работят ветрогенераторни паркове. И това не са данни на БФИЕК, а на електросистемните енергийни оператори.

- Какви са загубите на индустрията от по-високата добавка "Задължения към обществото"?

- През последната близо една година - около 100 млн. лв. са само преките загуби. Изобщо не сме оценявали косвените загуби - от намалената конкурентоспособност, загуба на пазари, временно спиране на производство и съкращаването на хора. За съжаление някои предприятия спряха работа и имаше съкращаване на хора, което е най-тежкият сценарий за всяка фирма.

- Какво смятате за предлаганите от Световната банка "Договори за разлики"? Кой ще поеме разликите между договорени и пазарни цени?

- Подкрепяме въвеждането на тези договори, тъй като чрез тях всички преференциални производители ще могат да продават част от електроенергията си на свободния пазар, а разликата между преференциални и пазарни цени ще получават от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕЕС).

- Дали фондът ще може да покрива големи разлики, които надхвърлят 60 лв. за мегаватчас?

- Идеята е добавката "Задължения към обществото" да влиза във ФСЕЕС, където ще се събират и средствата от продажбата на квоти вредни емисии, а също и т.нар. Данък Робин Худ, който е 5% от приходите на централите. Въпросът е да се изработи добър компенсационен механизъм, за да няма манипулации на пазара, като например някои централи да продават тока си за 0 лв. за МВтч, само за да получат компенсациите си от ФСЕЕС за продадените количества. Затова очаквам да се изработи процедура срещу продажба на енергията на цени под пазарната, за да не се фалират конвенционалните производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай