Николай попиля Асен! Каза кой е най-безотговорният финансов министър

Критиците на Асен Василев казват истината, смята бившият вицепремиер Николай Василев

Николай попиля Асен! Каза кой е най-безотговорният финансов министър | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия, архив

Като най-прахосническия и безотговорен финансов министър за последните 27 години определи Николай Василев току-що напусналия поста във финансовото ведомство Асен Василев.

"Той вдигна държавните разходи до космоса – два пъти по-високи, отколкото преди пандемията. Добрият финансов министър не е този, който раздава пари на калпак до безкрай. Взима дългове от бъдещето на нашите деца. За три и половина години творчество на Асен Василев държавният дълг се вдига с 20 млрд. лева. Правителството започна да харчи ударно още от зимата. Защо на изпроводяк трябва да прахосваме парите на държавата, които ги няма? Прахосваме пари с нулеви реформи", констатира бившият вицепремиер и икономически министър в интервю за БНР.

Людмила Петкова – новият служебен министър на финансите, би тревога, че липсват 3 млрд. лева от фискалния резерв. Бившият финансов министър Асен Василев каза, че това не е вярно. Той обвини наследничката си на поста, че манипулира информацията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че много пари са похарчени неправомерно. 

"Критиците на Асен Василев казват истината. Всеки път се повтаря едно и също - когато той издава министерството на финансите, следващият министър казва, че бюджетът е доста зле. Сега държавата има пари за десет дни напред. Това е неправилна и безотговорна политика за управление на държавните финанси. Държава с БВП от 200 млрд. трябва има фискален резерв около 20 млрд.", посочи Николай Василев.

Той коментира разправията за митниците: "Подобни скандали не помагат на имиджа на държавата навън, нито на настроенията на хората вътре. Грозно и потресаващо! През цялото време се занимаваме със скандали, с ежедневни теми, а не с важните проблеми – демографската катастрофа и как да си опазим границите. Истината  е ужасна – имаме поредна година, в която има няколко хиляди по-малко родени деца. Нито едно правителство не се занимава с този въпрос. А ако ни изненада огромен брой мигранти на границата, как ще се справи държавата? Според мен- никак. Как може с десет дни резерв да оперира? Ние си просим проблем."

Николай Василев посочи Асен Василев и като "причина да не влезем в еврозоната".

"Той наследи държава, която беше в чакалнята, нямахме инфлация, имахме бюджетен излишък и отговаряхме на всички критерии. Асен Василев беше против влизане в еврозоната през 2021 година. Не знам кога стана "за", но едно е да го казваш, а друго е да водиш политики, които да доведат до това. Предполагам, че няма да влезем на първи януари 2025 г. Големите бюджетни дефицити не водят до това да бъдем искани в еврозоната. Василев завари държава с нулева инфлация и доведе до държава, която не отговаря на критериите за влизане", уточни икономистът.

България влезе за първи път в т.нар. "сив списък" за пране на пари и финансиране на международния тероризъм, посочи още Николай Василев.

Планът за възстановяване и устойчивост е поредната сфера на лошо управление, отчете още той.

"Преди края на Борисов 3 имахме чернови на Плана. Въпросът беше да заменим едни лоши проекти на едните управляващи с лоши проекти на други управляващи. Забавихме се с години. Досега с огромно закъснение получихме един транш, който не отиде за проекти, а за пенсии", обясни Василев.

Той вижда "едни счетоводни шмекерии и никакви резултати през последните години в управлението".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай