Германски министър проговори за България в еврозоната, оценката

По отношение на този процес има формална процедура

Германски министър проговори за България в еврозоната, оценката | StandartNews.com

Източник: ДПА

Оценяваме всички усилия, които са направени до този момент от България по пътя й към еврозоната. Това каза министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер в отговор на въпрос на БТА относно перспективите за присъединяване на страната ни към общата валутна зона.

Линднер е в мароканския град Маракеш, за да вземе участие в Годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), където е и българският финансов министър Асен Василев.

"По отношение на този процес има формална процедура (включваща конвергентен доклад от страна на Европейската централна банка, който се очаква през пролетта на 2024 г. - бел.авт.), както и различни критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Това не ми позволява да коментирам в детайли", обясни германският финансов министър и добави: "Досега обаче виждаме постигнатото от страната".

Помолен за коментар на твърденията, че Германия се превръща в "болния човек на Европа", що се отнася до европейската икономика, както и на преразгледаните надолу оценки на МВФ за германската икономика, Линднер заяви: "Германия има потенциал да обърне негативната тенденция. Икономиката ни е силна и има своята добра основа. В момента подобряваме условията за правене на бизнес в Германия, което съм сигурен, че до две години ще доведе до много по-високи нива на растеж и много ниски стойности на инфлацията".

По отношение на процедурата за членство на България в еврозоната, се изказа и директорът на Европейския департамент на МВФ Алфред Камер, който заяви, че е окуражен от усилията на страната да стане член на еврозоната. Според него "това ще бъде от полза за хората и бизнеса" в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Станко
преди 6 месеца

Браво!

Откажи
БЛАГОИЗТЕЗАР
преди 6 месеца

Ще,Ви,допуснем,ама,друг,път

Откажи
Извод
преди 6 месеца

Думите на тези политици звучат като израза от умрял писмо

Откажи
Ля ля
преди 6 месеца

Надявам се никога да не успеем да влезнем в Шенген и да не успеем да покрием критериите им за да приеме еврото!

Откажи
Меги
преди 6 месеца

Дано не влезем никога в еврозоната пагубно за българия а за шенген арабите ще нахлуват с пълна сила и няма спиране те са безброй меркел ги иска много

Откажи
Меги
преди 6 месеца

Ако влезем в еврозоната ще обеднеем 4 пъти 35 милиарда от валутния борд ще си ги разпределят кирчо кокорчо боко и всички приближени това ще им е голямата кражба а другите 36 милиарда отиват в европейската банка и се раздават на Гърция Италия Испания и всички задлъжняли държави а ние с 500 Евро заплата няма в африканските заплати народа ни е много прост и го хайдарят

Откажи
Мери
преди 6 месеца

ЛЪЖА Е ЧЕ АКО ПЕРАЛНЯТА Е 800ЛВ.ЩЕ ПЛАТИШ 400 ЕВРО ТАКА БЕШЕ В ГЕРМАНИЯ И СЛЕД 6 МЕСЕЦА КЪДЕТО ПИШЕ 800 ЛВ.МАХА СЕ ЛЕВА И СЕ ПИШЕ ЕВРО И ОСТАВА 800 ЕВРО А НЕ 400 ЕВРО ТОГАВА ЩЕ СЕ ВАЙКАТЕ НО ВРЪЩАНЕ НЯМА А ДА ВИДИМ КАКВИ АПАРТАМЕНТИ И КОЛИ ЩЕ КУПУВАТЕ В ГЕРМАНИЯ ПЪРВИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ХЛАДИЛНИЦИТЕ БЯХА ПРАЗНИ НО ТАМ ДЪРЖАВАТА РАБОТИ И ВДИГНА ЗАПЛАТИ ЕВАЛА НА ГЪРЦИЯ ВЗИМА ЗАЕМИ ДАВА НА НАРОДА И НИЩО НЕ ВРЪЩА А БАЙ ГАНЬО ГО ЧАКА БЕДНОСТ ДАНО ДА НЕ ВЛЕЗЕМ ТОВА ГО ИСКАТ ШЕПА ХОРА ЗА ДА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ НАРОДА ТРЯБВА ДА ЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ДОЦ.ГРИГОР СА.ИЙСКИ КО,ТО ДАВА ПЪЛНИ ОБЯСНЕНИЯ

Откажи