Борисов заплаши Гърция с данък за българските туристи

Борисов заплаши Гърция с данък за българските туристи | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще обложи с допълнителни данъци всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България, ако Гърция наложи превантивен данък върху транзакциите на гръцки фирми в страни с облекчен данъчен режим. Това Борисов е казал пред гръцки министър, твърди гръцкото издание за икономика Euro2day.gr, съобщи grreporter.info.

Предупреждението за ответни мерки идва заради предложението на кабинета на СИРИЗА и "Независими гърци" за новата ставка от 26% върху всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими. Българският премиер заявил, че този данък може да достигне дори до 30 на сто и в двата случая.

За да илюстрират какви могат да бъдат последствията от налагането на подобна мярка, от Euro2day.gr посочват, че на всеки гръцки турист в България, се падат по осем българи, които почиват в Гърция.

Освен това България е един от основните търговски партньори на Гърция. По-конкретно тя е четвърта в класацията на страните с най-голям внос на стоки след Турция, Италия и Германия. Миналата година в България са били изнесени гръцки стоки на обща стойност 1,339 милиарда евро, докато през 2013 г. обемът на гръцкия износ в България е бил на стойност 1,396 милиарда евро.

Според източниците на Euro2day.gr България и Румъния възнамеряват да поставят въпроса относно налагането на превантивния данък от Гърция пред органите на Европейския съюз с аргумента, че той нарушава европейското право. 

Този въпрос бе повдигнат и от Асоциацията на гръцките индустриалци, която изпрати писмо до заместник-министъра на финансите Надя Валавани. В него се посочва, че от юридическа гледна точка предложеното законово нареждане нарушава както европейското право, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, които Гърция е сключила с повечето от страните, които се определят като страни с привилегировани данъчни режими. В писмото се обяснява, че налагането на превантивен данък със ставка 26 на сто върху печалбите, които осъществяват в Гърция чуждестранни компании и страни-членки на ЕС, с които Гърция е сключила споразумения за избягване на двойно данъчно облагане въз основа на модела, предложен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (например Кипър, Ирландия и др.) е забранена дискриминация в ущърб на тези компании. Всичко това според авторите на писмото означава, че предложената законова разпоредба се очаква да предизвика бум от жалби в Европейската комисия и ред съдебни спорове в и извън Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай