Петък,

БНБ одобри петима шефове на ББР

От: Мартина Суботинова -
1483
БНБ одобри петима шефове на ББР
A
A
A

БНБ одобри петима души да влязат в управлението на Българската банка за развитие. Това са Валентин Любомиров Михов и Васил Атанасов Щонов за членове на надзорния съвет и Цанко Руменов Арабаджиев, Крум Георгиев Георгиев и Владимир Рашков Георгиев за членове на управителния съвет. Като Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев са одобрени и за изпълнителни директори.

Това става ясно от Регистъра по Наредба №20 на БНБ от 28 април 2009 г. за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция. Решението на БНБ е от 11 юни и вече е вписано в регистъра.

Преди дни министърът на икономиката Кирил Петков обясни, че поради това, че двама от членовете на надзорния съвет (Симеонов и Бурска) обжалват уволнението си, се търси ново решение, така че те да останат малцинство в борда на банката и да могат да се приемат по-лесно промени. Идеята на министъра е надзорният съвет да стане от поне пет души. Един от тях се предполага, че ще остане досегашният председател на надзора Стамен Янев, тъй като министър Петков не показа желание той да бъде сменен.

Новият предложен управителен съвет може да се избере само с решение на надзорния съвет. Цанко Арабаджиев е член на „Зелено движение“ и инвестиционен консултант, Крум Георгиев е работил в ОББ, а Владимир Георгиев е организационен секретар на партия „Република БГ“. През 90-те години на миналия век той е бил изпълнителен директор на банка „Биохим“, още по времето, когато тя е държавна.


Всички новини от категория Икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички