Асен Василев с призив към бизнеса

За да се повиши заплащането на труда, трябва да се направят капиталови инвестиции

Асен Василев с призив към бизнеса | StandartNews.com

Страната ни се справя много добре през последните 15-20 години в различни направления, успели сме да удържим дефицита на сравнително ниски нива. През следващите 4-5 години България ще се стреми да навакса нивата на заплатите и да успеем да достигнем 70% от средноевропейското ниво на заплащане, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на кръгла маса с европейския комисар по икономика Паоло Джентилони и представители на водещи компании в България.

Министърът подчерта, че за да се повиши заплащането на труда, бизнесът трябва да направи съответните капиталови инвестиции, които да доведат до увеличение на производителността.

Възможност за това дава и Националният план за възстановяване и устойчивост.

Министър Василев коментира и подготовката на страната ни за членство в еврозоната. Той подчерта, че в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит от 3% от БВП, който е в рамките на Маастрихтските критерии. Усилено се работи за постигане на инфлационния критерий, който също е ключово важен за приемането ни в еврозоната.

По време на срещата еврокомисар Паоло Джентилони потвърди подкрепата на Европейската комисия за членството на България в Шенген. Той насърчи усилията на страната да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната. България е в добро състояние по отношение на изпълнението на три от четирите критерия. През пролетта ще бъде анализиран и критерият за ценова стабилност, свързан с инфлацията, посочи комисар Джентилони.

В дискусията се включиха над 30 представители на едни от най-големите фирми в България. С еврокомисаря и българския министър на финансите бяха обсъдени редица теми, сред които стратегическите рискове пред икономиката както на еврозоната, така и на ЕС като цяло, конкурентоспособността на европейската икономика и цените на енергията. Срещата беше организирана от Българския форум на бизнес лидерите и Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, съвместно с Министерството на финансите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай