Хотелиери се цакат с бонуси

Настаняват безплатно деца, подаряват масажи

Хотелиери се цакат с бонуси | StandartNews.com

София. Хотелиерите в зимните ни курорти започнаха голямото надцакване с бонуси и промоции в началото на годината. По празниците зимните ни курорти и СПА дестинации се пукаха по шевовете, за което допринесоха хубавото време и приемливите цени, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. В началото на януари традиционно обаче родните клиенти намаляват. В момента курортите ни разчитат на гости от Балканите - сърби, македонци, гърци и турци. Както и на традиционните гости от Великобритания и Русия, обясни Рагин. За да спечелят българите, от бранша предлагат най-различни отстъпки и екстри. Гостите са изкушавани с допълнителен безплатен ден в пакета и СПА процедури като масажи и маски, за които не се налага да се бъркат в джоба. Често се правят и отстъпки от цената от 10-15%, особено за настаняване през седмицата, когато и родните туристи са по-малко.

Хотелиерите залагат и на безплатно настаняване на деца, които по принцип според възрастта си ползват различни отстъпки, но все пак за тях се дава част от стойността на пакета за възрастен. Част от хотелиерите организират и най-различни атракции, за да задържат гостите си. Предлагат се екскурзии до културни забележителности в региона с гид или възстановка на традиционни обичаи, които често са за сметка на мястото за настаняване, обясни Рагин. Като цяло сезонът е чудесен, единственият проблем засега са огромните опашки за лифта в Банско, допълни той.

Продават 100 имота по Южното Черноморие

Нова вълна с оферти за продажба на скъпи хотели край морето заля имотния пазар. През последните месеци на тезгяха са извадени над 100 луксозни имота в Слънчев бряг, Несебър, Равда и другите южни курорти. Собствениците панически се опитват да се отърват от хотелите си преди началото на новия туристически сезон. Повечето от тях са натрупали огромни дългове към банки, които не успяват да погасяват и единственият спасителен изход е да продадат имотите си. Цените край морето продължават да падат главоломно, но купувачи трудно се намират. Лъскавите хотели са обявени средно по 1000 евро на квадрат застроена площ. В челото на офертите е хотел на първа линия в Слънчев бряг със 7000 кв. метра застроена площ и 300 легла. Той се продава за 9,9 милиона евро. Продавачът е руски гражданин и упорито крие името на хотела си. "Когато дойде сериозен купувач на място, ще разбере за кой хотел става въпрос", отсича собственикът. Друга почивна база, обявена под името "Ризорт 1" се продава за 4,33 милиона евро, или средно за 800 евро на квадрат. Тя се намира в зона Запад и е със застроена площ от 5100 кв. метра.

Докато продавачите безуспешно чакат купувачи, съдебни изпълнители погнаха закъсалите хотелиери. В момента за публична продан са обявени 5 хотела по Южното Черноморие. Най-скъпият се намира в Китен. За луксозната сграда от близо 1000 кв. метра съдебният изпълнител иска 1,24 милиона лева. Най-атрактивна пък е цената на малък семеен хотел в Обзор от 150 кв. метра. Той е обявен с начална цена от 320 хиляди лева.

 

Стела Николова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай