Фантом прибира милиони от туризма

Зам.-министърът Ботев хариза рекламата на България

Фантом прибира милиони от туризма | StandartNews.com

София. Фирма фантом ще прибере над 2 милиона лева за рекламата на България като туристическа дестинация. Подаръка направи зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Непознатата компания "Д-р Бранд", която за миналата година е имала трудов договор само с един служител, няма дори сайт.

Тя се управлява от поредния младок и само за месец се готви да вземе милионите, като пусне предавания и реклами по телевизиите, които да убедят българите да почиват в родните курорти. За да спечели очевидно правилната фирма, бяха отстранени най-големите компании в рекламния бранш. "Това е поредният скандален конкурс в туризма, но най-страшното е, че с него се рискува националната реклама на страната ни", реагираха гневно туроператори и хотелиери. Именно чиновникът, който оглавява туризма, без да има опит в него, е избрал и също толкова неопитна фирма, допълниха те. Дори според самия Ботев ситуацията "не е нормална, но това законът не го санкционира".

Туризмът ще го боли от "Д-р Бранд"

Един-единствен служител, но пък в лъскав офис, ще прибере над 2 милиона за туристическа реклама на страната ни. Това се крие зад фасадата на компанията "Д-р Бранд", която се облажи с поръчката на икономическото министерство. С подписа на зам.-министъра Бранимир Ботев тя бе избрана за победител в конкурса за рекламна стратегия на страната ни за вътрешния пазар. Според замисъла тя трябва да насърчи българите да опознат родината си и да почиват повече у нас. Отговорната мисия ще падне върху плещите на един-единствен служител, защото друг с трудов договор в "Д-р Бранд" няма, поне за миналата година.

Само ако е магьосник, въпросният наемник има шанс в рамките на един месец да разработи цялата стратегия. Тя предвижда да се направи ефективно и гледано телевизионно предаване по национална телевизия, което да накара българите да изберат родните курорти за ваканция. Как обаче ще стане това, когато "Д-р Бранд" няма договор с нито една от големите национални телевизии, които бяха отстранени или класирани на следващите места в търга, не е ясно. Освен самото предаване в изискванията на поръчката са включени и рекламни спотове по още три телевизии. Остава загадка как никому неизвестната агенция е надвила най-големите рекламни агенции. Но това със сигурност знае единствено зам.-министър Бранимир Ботев, който с лека ръка сложи подписа си под избора. Единственото, с което е известна в публичното пространство компанията "Д-р Бранд", всъщност е откриването на офиса й в квартал "Лозенец". За него разбрахме от сайта на компанията "Вип кетъринг". Тепърва ще разберем дали основният бизнес на скандалната компания не са именно вкусните хапки, най-вече от държавната трапеза.

И след като не разполага дори със собствен сайт, на който да презентира дейността си, повече от ясно е, че няма как да рекламира целия брад България пред родните туристи. И то в няколко национални телевизии.
"Сега от "Д-р Бранд" ще ни боли всички, защото ако е въпрос на евтиния, може да се наемат и продавачите на царевица от плажа да агитират летовниците", коментираха ядосани туроператори. Според тях толкова необходимата и важна за бранша рекламна стратегия е обречена още на старта. Няма как големите рекламни фирми да подминат с лека ръка скандала и да не обжалват. Защото резултатът ще е погубен за страната ни като дестинация. И в ръцете на кабинета е дали това ще остане само личен провал на Ботев, или ще засегне сериозно и репутацията на туризма ни.

Не е нормално непозната фирма да спечели

Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката с ресор туризъм

Не е нормално непозната фирма да трябва да усвои ефективно 2 млн. лв. до 9 април, но законът не санкционира това. Не е нормално и да е ясно, че условията по процедурата трябва да бъдат променени с ясното съзнание, че когато е правена поръчката, в сила не са били редица условия като цифровизацията, която промени позициите на телевизионния пазар. Въпреки че се опитах да сигнализирам за това и съм поискал всички нужни становища, получих мнение, че процедурата трябва да продължи по този начин и в тези срокове. Още повече, че членовете на комисията са се подписали единодушно под класирането.ю

Оцениха евтинията вместо концепцията

Цената не е определящ критерий в поръчката за рекламната кампания на страната ни на вътрешния пазар. Тя е с тежест едва 30%. Именно затова буди и недоумение фактът, че никому неизвестна в рекламните и медийните среди компания печели най-много точки при оценяването. "Д-р Бранд" е класирана на първо място с комплексна оценка от 97,47 точки от 100 възможни. 70% от стойността на офертата обаче се оформя от качеството на предложената концепция. Фирмите трябва да дадат и обосновка на офертата си. В нея с по 10% от крайната оценка тежест имат включен SWOT анализ на пазара със силните и слаби страни на вътрешния туризъм, предимствата и предизвикателствата пред него, креатив на кампанията с визия, дизайн и послание, план на дейностите по оценка на ефективността. Задължителен е и планът на кампанията по дейности, която включва и предложения за ПР, реклама в електронни и онлайн медии, печатна и външна реклама. Затова и медийният бранш е в недоумение как никому неизвестна фирма без опит успява да даде по-добра цена и има по-добра оценка по тези показатели от утвърдените рекламисти с огромни успешни кампании зад гърба им. Бърза справка в регистъра за обществени поръчки показва, че всъщност това е първата и единствена голяма спечелена поръчка от фирмата фантом.

Ботев замесен в афера с компенсаторки

Странният ход на Бранимир Ботев като зам.-министър на икономиката с избора на неизвестната фирма "Д-р Бранд" в конкурса за вътрешна реклама може и да е предизвестен, твърдят хора от бранша. Те припомнят, че преди да се сдобие с държавния пост, той докара почти до фалит винарната "Розова долина". Тя дори бе обявена за продан заедно с царската вила в карловското село Баня.
Винпромът бе предложен с готова продукция за 1,37 млн. евро и търговски марки за 1 млн. евро. Според запознати вилата и винарната са отдавна ипотекирани в една от големите наши банки, а вероятно истинският продавач е самият трезор.

Името на Ботев се свързва със скандала с компенсаторните записи на българката с германски паспорт Анжел Енгибарова-Шмид в края на 90-те години. Тогава Ботев е съветник на министъра на държавната администрация Марио Тагарински. Аферата е описана в детайли и е основна част от доклада на НСС и НСБОП до премиера Иван Костов през 1999 г. Той засяга корупцията във високите етажи на властта, а след него Костов уволнява няколко министри, сред които Богомил Бонев и Александър Божков.

Браншът: Харчат се милиони, а няма реклама

През последната година страната ни не се рекламира на нито един от важните пазари. Харчат се луди пари, без обаче да има нито ясна визия, нито стратегия за ефективното им разходване. Това заявиха пред "Стандарт" представители на браншовите организации в туризма. Според тях фатално са закъснели националните представяния на страната ни като дестинация на основните пазари за България като Великобритания, Германия, Скандинавието. Ако тези платени кампании стартират след месец, това вече ще са пари, хвърлени на вятъра, категорични са туроператори. Браншът се оплаква и от липсата на комуникация с икономическото министерство. През нас не минават за съгласуване закони и нормативни актове, от които впоследствие зависи работата ни. Никой не ни пита нито къде, нито как да се рекламираме. Не се обсъждат с нас бъдещи стратегии и реформи в сектора, оплакват се туроператори. Според тях е знаково и че въпреки законите националният съвет по туризъм не е свикван вече година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай